Administrația prezidențială de la Kiev califică drept „cinică” urarea lui Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei

0
Publicat:

Un consilier al lui Volodimir Zelenski a calificat drept „cinică” urarea transmisă de Aleksandr Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

Mihailo Podoliak FOTO president.gov.ua
Mihailo Podoliak FOTO president.gov.ua

„Sunt convins că divergenţele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relaţiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două ţări”, a declarat Lukașenko, referindu-se la Belarus și Ucraina.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a calificat drept „cinică” această urare, în condițiile în care Lukașenko a permis armatei ruse să lanseze din teritoriul belarus atacuri împotriva Ucrainei.

„Lukaşenko chiar crede că lumea nu a observat participarea lui la crimele împotriva Ucrainei. De aceea el ne urează în mod cinic <<cer paşnic>> în timp ce permite rachetelor ucigaşe să ne lovească”, a scris Podoliak pe Twitter.

Urarea lui Lukaşenko este în dezacord cu mai multe declaraţii ale sale de susținere a invaziei ruse din Ucraina, remarcă Reuters, potrivit Agerpres.

În iulie, liderul de la Minsk a descris Belarusul drept „singura ţară din lume care susţine Rusia în lupta ei împotriva nazismului”, făcând astfel ecou interpretării absurde a Moscovei conform căreia ea desfăşoară în Ucraina o „operaţiune militară specială” menită „denazificării”. Ori Rusia nu duce decât un război imperialist de agresiune neprovocat și total nejustificat.

Lukaşenko a mai susținut că Belarusul a fost „târât” în război prin acţiunile Kievului şi că apărarea aeriană belarusă a doborât mai multe rachete ucrainene. Kievul neagă că ar fi tras asupra unor ţinte din teritoriul Belarusului.

Pe 24 august, Ucraina celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională - Ziua Independenţei față de Uniunea sovietică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite