Klaus Iohannis: De ziua Independenței Ucrainei, reiterez sprijinul puternic și solidaritatea României

0
Publicat:

Cu ocazia zilei Independenței Ucrainei, președintele României a declarat că agresiunea rusă nejustificată, neprovocată și ilegală trebuie să înceteze. 

Iohannis reiterează sprijinul României față de Ucraina FOTO: Profimedia
Iohannis reiterează sprijinul României față de Ucraina FOTO: Profimedia

Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul și solidaritatea României față de poporul ucrainean care și-a apărat țara în ultimele șase luni. 

„De Ziua Independenței #Ucrainei, reiterez sprijinul puternic și solidaritatea României cu Ucraina și cu curajosul popor ucrainean care își apără cu curaj țara. Această agresiune rusă nejustificată, neprovocată și ilegală trebuie să înceteze! Suntem alături de Ucraina” , este mesajul postat de președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Volodimir Zelensky, mesaj către populație de ziua Independenței Ucrainei

Președintele Ucrainei le-a spus compatrioților săi să aibă grijă de Ziua Independenței, deoarece pot avea loc noi bombardamente masive din partea rușilor. 

  „Mâine este o zi importantă pentru noi toți. Și de aceea această zi, din păcate, este importantă și pentru inamicul nostru. Trebuie să ne dăm seama că mâine sunt posibile provocări dezgustătoare și lovituri brutale ale Rusiei”, a spus Volodimir Zelenski, marți seară.

Astăzi, 24 august, Ucraina sărbătorește 31 de ani de la independența față de URSS. Tot astăzi se împlinesc șase luni de la izbucnirea războiului în țara vecină. 

Autoritățile ucrainene au decis interzicerea adunărilor în Kiev, în timp ce oficialii occidentali și ucraineni avertizează că Rusia se pregătește să atace din nou capitala.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are informații de la serviciile de informații ucrainene și de la partenerii internaționali că există o amenințare sporită, cu ocazia zilei Independenței Ucrainei. În același timp ministrul ucrainean al apărării a avertizat populația să fie în alertă și pregătiți de un atac.

”Sunt cu adevărat obsedați de date și simboluri, așa că ar fi logic să fie în alertă și să fie pregătiți pentru un atac de ziua independenței", a declarat Andriy Yusov. 

Ucraina afirmă că Rusia bombardează „gropile de cenușă” ale centralei nucleare de la Zaporojie pentru a elibera praf radioactiv

Direcția de informații a Ucrainei susține că Rusia încearcă să bombardeze „gropile de cenușă” ale centralei nucleare Zaporojie pentru a „stârni nori de praf radioactiv”, informează The Guardian.

Într-o actualizare postată pe canalul oficial Telegram al agenției noaptea trecută, oficialii au spus că atacurile cu mortiere asupra suburbiilor din Energodar au vizat gropile de cenușă ale uzinei Zaporojie.

Acestea sunt locuri în care se depozitează cenușa care rezultă în timpul funcționării centralelor termice. Aceste deșeuri au o concentrație mare de substanțe toxice și un nivel de radiație care este de cel puțin 2,5 ori mai mare decât fondul natural. La uscare, formează praf care se poate deplasa pe distanțe considerabile.În urma loviturilor de mortierer asupra gropilor de cenușă, se formează nori de praf, care sunt aruncați de vânt în vecinătatea Energodarului. Monitorizarea fondului de radiații, care se efectuează în apropierea centralei nucleare, indică o creștere a nivelului de radiații. Ocupanții încearcă să prezinte aceste date ca fiind rezultatele unor presupuse «atacuri ale forțelor armate ale Ucrainei»”, scrie în postarea de pe Telegram a serviciilor ucrainene de informații.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite