Acţiunile de contraatac ale ucrainenilor au izolat oraşul ocupat Herson. Mii de soldaţi ruşi, într-o situaţie „foarte vulnerabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ucrainene au declanşat contraatacul asupra oraşului Herson                       FOTO: Profimedia
Trupele ucrainene au declanşat contraatacul asupra oraşului Herson                       FOTO: Profimedia

Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă", au declarat joi responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, potrivit Reuters.

Ucraina a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie, scrie Agerpres.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele ucrainene au stabilit probabil un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin trei dintre podurile care traversează Nipru.

„Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă", indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ pe Twitter, adăugând că Herson a fost practic izolat de alte teritorii ocupate de ruşi.

„Pierderea sa ar submina grav tentativele Rusiei de a prezenta ocupaţia drept un succes", menţionează instituţia de apărare a Regatului Unit.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, atrăsese atenţia anterior într-o postare pe Twitter că Rusia concentrează „un număr maxim de trupe" în direcţia Herson, dar nu a oferit detalii în acest sens.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunţase şi el că Rusia a procedat la o „redistribuire masivă" de forţe din est în sud în ceea ce a echivalat drept o trecere strategică de la atac la apărare.

Zelenski a spus că Ucraina va reconstrui podul Antonivski peste Nipru şi alte puncte de trecere din regiune.

„Facem totul pentru ca forţele de ocupaţie să nu aibă nicio oportunitate logistică în ţara noastră", a declarat preşedintele ucrainean miercuri seara.

Responsabili militari ruşi afirmaseră mai devreme că se vor orienta spre montarea unor poduri de pontoane şi la recurgerea de feriboturi pentru a transporta trupele peste fluviu.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie a.c. în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" pentru "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine. Ucraina şi aliaţii ei numesc invazia drept o agresiune neprovocată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Peste 20 de rachete, lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului. Detalii despre atacul de joi dimineaţă

Ucraina confirmă că Rusia a preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina. Ruşii îşi redesfăşoară trupele spre sudul ţării

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite