Moscova s-a răzgândit şi amână plecarea de pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce au transmis oficialii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia ar rămâne pe Staţia Spaţială Internaţională până în anul 2028 Foto: Arhivă
Rusia ar rămâne pe Staţia Spaţială Internaţională până în anul 2028 Foto: Arhivă

Rusia nu va părăsi Staţia Spaţială Internaţională, cel puţin în următorii şase ani, până la construirea propriului lor avanpost pe orbită, care se estimează că va fi finalizată în anul 2028.

Oficialii spaţiali ruşi i-au informat pe omologii americani în legătură cu această intenţie, conform declaraţiei făcute de un înalt oficial NASA pentru Reuters. 

Iuri Borisov, directorul general nou numit al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a surprins marţi, 26 iulie, cu declaraţia sa, prin care a anunţat că Moscova intenţionează să încheie, după anul 2024, parteneriatului de lungă durată cu staţia spaţială.

Kathy Lueders, şefa operaţiunilor spaţiale de la NASA, a declarat, ulterior, că oficialii ruşi au anunţat agenţia spaţială americană că parteneriatul cu Roscosmos va continua, deşi Rusia lucrează pentru a-şi pune în funcţiune avanpostul orbital numit ROSS: „Nu primim niciun indiciu la niciun nivel de lucru că s-ar fi schimbat ceva", a declarat Lueders pentru Reuters. 

Ce este staţia spaţială şi cum funcţionează

Staţia spaţială este un laborator ştiinţific de mărimea unui teren de fotbal, care orbitează la aproximativ 400 km. deasupra Pământului. Aceasta este ocupată fără întrerupere de mai bine de două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA şi Rusia, care include Canada, Japonia şi 11 ţări europene. 

Staţia spaţială este una dintre ultimele colaborări dintre Statele Unite şi Rusia. Parteneriatul este periclitat de izbucnirea conflictului din Ucraina. 

NASA, Rusia şi ceilalţi parteneri ai staţiei plănuiesc să discute perspectiva prelungirii prezenţei fiecăruia dintre ei pe laborator până în 2030 în timpul unei reuniuni periodice de vineri a consiliului care supervizează gestionarea staţiei, a declarat Lueders.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Medvedev împarte Ucraina cu România, Polonia şi Ungaria. Cum arată harta născocită de fostul preşedinte rus FOTO

Roluri noi pentru serviciile secrete ruseşti în contextul războiului din Ucraina: De la reprimarea politică la reprimarea în masă

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite