Acord între Parlamentul European şi statele membre UE privind reforma politicii de azil şi migraţie

0
Publicat:

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, la capătul unei ultime nopţi de negocieri.

Parlamentul European. FOTO EPA EFE
Parlamentul European. FOTO EPA EFE

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmit AFP, Reuters şi DPA.

„A fost un drum lung pentru a ajunge aici, dar am reuşit. Europa îşi respectă angajamentele privind migraţia'', a spus Schinas.

Acordul a fost confirmat de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„UE a ajuns la un acord istoric asupra unui nou set de reguli pentru gestionarea migraţiei şi a azilului'', a spus Roberta Metsola, într-o postare pe platforma X (fosta Twitter).

Control consolidat asupra sosirilor de migranţi în UE

Reforma prevede în special un control consolidat asupra sosirilor de migranţi în UE, înfiinţarea de centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i returna mai rapid pe cei care nu au drept de azil în UE şi un mecanism de solidaritate obligatorie între ţările membre în favoarea statelor aflate sub presiunea migraţiei.

Reforma sistemului european de azil şi migraţie s-a aflat pe agenda UE încă din 2015, când în blocul comunitar au ajuns un număr record de migranţi.

Îngrijorări legate de degradarea situaţiei drepturilor omului

Dacă unele ţări cu guverne de dreapta radicală, precum Ungaria, au fost ferm în favoarea înăspririi regulilor existente privind azilul şi migraţia, organizaţiile umanitare şi stânga politică din Europa au exprimat îngrijorări legate de degradarea situaţiei drepturilor omului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite