Italia semnează un acord pentru trimiterea migranților în Albania, puternic criticat de grupurile de apărare a drepturilor omului

0
Publicat:

Italia va construi două centre de detenție în Albania pentru a găzdui migranții care încearcă să ajungă pe coastele sale, a declarat luni premierul Georgia Meloni, în încercarea de a controla cifrele privind migrația care aproape s-au dublat în anul care a trecut de la preluarea mandatului.

Drepturile migranților pot fi încălcate prin acordul semnat între Italia și Albania FOTO Profimedia
Drepturile migranților pot fi încălcate prin acordul semnat între Italia și Albania FOTO Profimedia

Meloni a declarat că facilitățile urmează să fie deschise în primăvara anului viitor și vor găzdui inițial 3.000 de persoane. Odată ce centrele vor fi „pe deplin funcționale", Meloni a declarat că guvernul său speră că acestea ar putea procesa până la 36.000 de persoane pe an.

Partidul de extremă-dreapta Frații Italiei al lui Meloni se confruntă cu o presiune internă tot mai mare, deoarece nu a reușit să își respecte promisiunea electorală de a limita migrația ilegală. Peste 145.000 de persoane au ajuns pe coastele Italiei din ianuarie, față de 88.000 de persoane anul trecut.

Vorbind la Roma alături de omologul său albanez Edi Rama, Meloni a salutat acordul ca fiind un „acord european" și o „soluție inovatoare" menită să limiteze creșterea numărului de traversări peste Marea Mediterană dinspre Africa de Nord, potrivit cnn.com.

„Imigrația neregulamentară în masă este un fenomen pe care... statele membre ale Uniunii Europene nu îl pot aborda singure", a declarat Meloni în cadrul unei conferințe de presă comune cu Rama, adăugând că „cooperarea între statele membre ale UE și ceea ce sunt, deocamdată, țări din afara UE, poate juca un rol decisiv".

Albania a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în urmă cu aproape un deceniu, dar nu a aderat încă la blocul comunitar. Acest acord marchează prima dată când o țară din UE își externalizează procedurile de azil către o țară care încearcă să intre în rândurile sale.

Planul ar permite Italiei să ocolească acordul de la Dublin

„Dacă Italia cheamă Albania, este acolo", a declarat Rama. „Suntem un stat european, dar ne lipsește "U" în față, dar acest lucru nu ne împiedică să fim și să vedem lumea ca europeni", a spus el.

Centrele vor fi construite în porturile albaneze Shengjin și Gjader și sunt „în deplină conformitate cu Uniunea Europeană și cu legislația internațională", a declarat Meloni.

Unul dintre centre va fi folosit pentru a procesa migranții salvați de ambarcațiuni pe mare, iar cel de-al doilea va fi folosit pentru a găzdui migranții care se califică pentru a solicita azil în UE. Nu este clar ce se întâmplă cu cei care nu se califică, dar guvernul Meloni s-a concentrat pe utilizarea amenințării cu deportarea imediată ca mijloc de descurajare a migranților să ajungă pe coastele Italiei.

Deportarea imediată nu este permisă în interiorul UE din cauza statutelor privind drepturile omului care permit tuturor celor care sosesc să solicite azil. Deoarece Albania nu este membră a UE, aceste norme nu se vor aplica.

Planul ar permite Italiei să ocolească acordul de la Dublin, care prevede că prima țară în care sosesc migranții trebuie să aibă grijă de aceștia și să le proceseze cazurile.

Italia va furniza forța de muncă pentru a procesa cererile, dar Albania va furniza poliția pentru securitate și supraveghere, a declarat Meloni, adăugând că minorii, femeile însărcinate și alte grupuri vulnerabile nu vor fi trimise în Albania. Au fost dezvăluite puține alte detalii despre acest acord, inclusiv costul său.

Comisia Europeană a emis un răspuns laconic marți după-amiază. „Suntem în contact cu autoritățile italiene pentru că trebuie să vedem detaliile. Cerem să primim informații detaliate despre acest tip de acord", a declarat un purtător de cuvânt.

O posibilă încălcare a dreptului la azil

Acordul seamănă cu acordul controversat al Regatului Unit de a trimite mii de solicitanți de azil în Rwanda, care a fost implicat în contestații juridice încă de la început.

Grupurile pentru drepturile omului și politicienii din opoziție au denunțat anunțul. Secretarul partidului de stânga Mai multă Europă, Riccardo Magi, a scris pe X că acordul ar crea un „Guantanamo italian".

Într-o declarație dură pentru CNN, Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a condamnat planul Romei, despre care a spus că „dă o nouă lovitură principiului solidarității UE".

„Planul guvernului italian de a construi centre de primire pentru refugiați și solicitanți de azil în Albania este o dovadă a concentrării sale disproporționate asupra împiedicării oamenilor de a ajunge în UE, mai degrabă decât asupra creării unor căi sigure și legale pentru cei care caută refugiu", a declarat Susanna Zanfrini, director de țară IRC Italia.

„Mari întrebări planează asupra aplicării jurisdicției italiene în Albania, deoarece rămâne neclar cum ar putea persoanele aflate în mișcare să aibă acces la azil și să-și exercite drepturile fundamentale pe un teritoriu din afara UE", a adăugat ea.

De asemenea, Organizația Medici fără Frontiere (MSF) a reacționat la acest anunț comparând memorandumul cu alte investiții făcute în țările de tranzit pentru a împiedica persoanele să plece în căutarea unui loc sigur pentru a scăpa de război, foamete și alte conflicte.

„Pactul semnat între Italia și Albania merge cu un pas mai departe decât acordurile de externalizare pe care guvernul italian sau instituțiile europene le-au semnat în ultimii ani cu Turcia, Libia și Tunisia", a declarat MSF într-un comunicat.

„Lipsa accesului la teritoriul italian, gestionarea extrateritorială a cererilor de azil, aplicarea procedurilor accelerate la frontieră și detenția persoanelor într-o țară terță reprezintă un nou atac la adresa dreptului la azil, așa cum este înțeles astăzi", se mai arată în comunicatul MSF.

MSF, care operează o navă de salvare în zona de căutare și salvare dintre Libia, Malta și Italia, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că trimiterea navelor cu migranți în porturi îndepărtate pune în pericol aceste persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite