„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză premierul britanic, David Cameron, despre tragedia aviatică din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o schimbare surprinzătoare de poziţie, premierul britanic David Cameron transmite printr-un editorial publicat în publicaţia „The Sunday Times” că tragedia aviatică din estul Ucrainei, unde 298 de oameni au murit după ce un avion civil a fost doborât de la 10.000 de metri de o rachetă, este „o crimă made in Moscova” şi îl somează pe Vladimir Putin să asigure accesul experţilor internaţionali la epavă şi cadavre.

După ce vocea premierului Marii Britanii a fost una dintre cele mai puternice care s-au opus aplicării unor sancţiuni mai dure Rusiei pentru acţiunile acesteia din Ucraina, David Cameron s-a răzgândit după tragedia aviatică din Ucraina. 

„Pe lângă mila pe care o simţim pentru victime şi familiile acestora, un alt sentiment se arată: furia. Furia că s-a putut întâmpla asta. Furia faţă de faptul că un conflict care putea fi oprit de Moscova a fost, în schimb, alimentat de Moscova. Furie faţă de unii din Vest care, în loc să găsească o soluţie pentru această problemă, au sperat simplu că ea va dispărea. 

Trebuie să stabilim cu certitudine ce s-a întâmplat. Dar tot mai multe dovezi duc către o concluzie clară: că zborul MH17 a fost doborât din cer de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de rebeli. 

Dacă acesta este adevărul, atunci trebuie să spunem clar ce înseamnă: este un rezultat direct al faptului că Rusia a destabilizat un stat suveran, violându-i integritatea teritorială, sprijinind miliţii golăneşti, intruindu-le şi înarmându-le. 

Trebuie să transformăm acest moment de indignare într-un moment de acţiune. Acţiuni pentru a-i afla pe cei care au comis această crimă şi a-i aduce în faţa justiţiei. Dar ceea ce s-a întâmplat acum depăşeşte graniţele justiţiei. 

În Europa, n-ar trebui să ne fie reamintite consecinţele deciziei de a închide ochii atunci când ţările mari abuzează ţări mai mici. N-ar trebui să ni reamintească efectele deciziei de a lăsa doctrina „puterea are dreptate” să triumfe. Nu ar trebui să ni se reamintească lecţiile istoriei europene.”

Totodată, premierul britanic l-a somat pe preşedintele rus să faciliteze accesul la locul avionului prăbuşit, în estul Ucrainei, avertizând că, în caz contrar, Occidentul trebuie să schimbe fundamental abordarea faţă de Rusia.

„Uniunea Europeană trebuie să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, dacă Moscova nu modifică abordarea în cazul anchetei privind doborârea avionului companiei Malaysia Airlines”, a scris David Cameron în editorialul cu titlul „Aceasta este o crimă made in Moscova”.

„A venit vremea ca UE să arate că puterea, influenţa şi resursele sale contează. UE trebuie să îşi susţină principiile”, a adăugat Cameron.

„Dacă preşedintele Putin nu schimbă abordarea faţă de Ucraina, atunci Europa şi Occidentul trebuie să schimbe în mod fundamental abordarea faţă de Rusia”, a atras atenţia premierul britanic. Zece britanici se aflau la bordul avionului malaysian prăbuşit în Ucraina.

Nu de puţine ori, David Cameron a fost aspru criticat pentru că s-a opus în mod ferm aplicării unor sancţiuni mai dure Rusiei. Cameron a fost acuzat că încearcă să protejeze relaţia „specială” a Marii Britanii cu Rusia, în contetul în care numeroşi miliardari ruşi deţin proprietăţi şi au afaceri în Londra. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

François Hollande: Atitudinea Rusiei faţă de situaţia din Ucraina, condiţie a livrării celei de-a doua nave Mistral

VIDEO Avion doborât în Ucraina: Insurgenţii proruşi au predat cutiile negre unui reprezentant al Malaysia Airlines

Anchetatori olandezi au examinat cadavre ale victimelor zborului MH17 în gara de la Torez

Scrisoarea deschisă a unui tată îndurerat, către Putin: Mulţumesc că mi-aţi ucis singura fiică!

Reacţie dură la adresa lui Putin din partea Secretarului britanic pentru Apărare: „Pleacă din estul Ucrainei!“

Avion doborât în Ucraina. Vladimir Putin: „Nimeni nu ar trebui să se folosească de această tragedie pentru a-şi atinge obiectivele politice egoiste”

Avion doborât în Ucraina. Interceptări în care separatiştii proruşi sunt somaţi să caute cutiile negre: „Moscova întreabă unde sunt! Trebuie să le găsim repede”

Avionul doborât în Ucraina: toate pistele duc spre Moscova

„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză premierul britanic, David Cameron, despre tragedia aviatică din Ucraina

Unde au dispărut cutiile negre ale avionului Malaysia Airlines?

Ucraina va solicita ca republicile separatiste să fie considerate „teroriste”

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite