29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansatoarele Buk, care ar fi fost folosite pentru a doborî zborul MH17 Malaysia Airlines
Lansatoarele Buk, care ar fi fost folosite pentru a doborî zborul MH17 Malaysia Airlines

Avionul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât în estul Ucrainei. Nu se ştie cine sunt vinovaţii până acum. Pe 29 iunie, agenţia rusă ITAR-TASS scria că rebelii din Republica Doneţk au capturat sistemele anti-aeriene Buk.

Reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Doneţk au preluat controlul unui arsenal anti-aerian de tip Buk pe 29 iunie, potrivit agenţiei ruseşti de presă.

Link-ul direct către ITAR-TASS (Google Translate) poate fi accesat aici. 

La momentul respectiv nu a putut fi estimată cantitatea de echipament militar pe care o aveau miliţiile pro-ruse din republica Roneţk.

Buk e un sistem anti-aerian, realizat pentru a ţinti în avioane în mişcare la altitudini mici şi medii. Până acum, nu s-a confirmat dacă avionul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât cu un sistem Buk, dar toate datele indică către acest fapt.

Un tweet al unui cont asociat Republici din Doneţk a publicat pe 29 iunie o imagine cu echipamentul Buk capturat în acel moment. Imaginea este disponibilă prin cache, dar a fost ştearsă de pe contul @dnrpress de pe Twitter.

Un sistem Buk poate lovi până la 21 de kilometri altitudine, în condiţiile în care culoarul de zbor era la 10.000 de metri pentru avionul Malaysia Airlines MH17. Miliţiile din Doneţk au declarat după incidentul de astăzi că nu sunt vinovate şi nu au arme pentru a face acest lucru. Cu toate acestea, un corespondent Associated Press a declarat că a văzut chiar ieri un asemenea lansator în oraşul Sniizhne.

Mai multe detalii şi pe New Republic. 

tweet republica populara donetk

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/malaysia-airlines" target="_blank">View the story "Malaysia Airlines" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite