40.000 de persoane au protestat în Spania față de planurile de amnistiere a separatiștilor catalani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de spanioli au protestat duminică la Madrid față de posibilele planuri ale premierului interimar Pedro Sanchez de a acorda o amnistie separatiștilor catalani pentru a se menține în funcție după alegerile pe care nu a reușit să le câștige.

FOTO: X
FOTO: X

Fluturând steaguri spaniole, susținători ai Partidului Popular (PP), formațiune conservatoare de opoziție, au călătorit din toată Spania pentru a participa la mitingul de la Madrid. Autoritățile au estimat mulțimea la 40.000 de persoane, scrie edition.cnn.com.

Sanchez, care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile din iulie, ar putea rămâne în funcție dacă va obține sprijinul fostului lider catalan exilat Carles Puigdemont, al cărui partid Junts per Catalunya controlează șapte locuri în parlament.

Puigdemont, căutat în Spania pentru că a încercat să obțină secesiunea regiunii, a cerut ca o condiție pentru sprijinul său să fie abandonate acțiunile în justiție împotriva colegilor separatiști.

Alberto Nunez Feijoo, liderul PP, care a obținut cele mai multe voturi pe 23 iulie, a declarat că nu va ceda niciodată cererilor de amnistie pentru organizatorii referendumului de independență din 2017 din Catalonia, care a avut loc în ciuda faptului că instanțele au decis că este ilegal.

Retragerea cazurilor penale împotriva separatiștilor ar echivala cu acordarea unei amnistii pentru "complotiștii loviturii de stat", a declarat el în fața susținătorilor la mitingul de la Madrid.

Gregorio Casteneda, 72 de ani, un pensionar, a venit din Santander, pe coasta de nord a Spaniei, pentru a-și arăta opoziția față de orice amnistie.

"Nu sunt în favoarea guvernului pe care îl avem. Pentru mine, acesta este un dezastru, deoarece va diviza Spania în totalitate", a declarat el pentru Reuters.

Sanchez a organizat duminică propriul său miting politic în Gava, în apropiere de capitala regională catalană Barcelona. El nu a menționat o amnistie, dar a declarat că socialiștii doresc să vindece diviziunile sociale din cauza crizei catalane.

"Încercăm să întoarcem pagina", le-a spus el susținătorilor.

În 2021, Sanchez a grațiat nouă separatiști încarcerați pentru rolurile lor în lupta pentru independență.

Feijoo va avea prima încercare de a vota pentru a deveni prim-ministru pe 27 septembrie, dar șansele sale de a câștiga sunt considerate slabe, deoarece PP se opune oricărei concesii către separatiști. Dacă Feijoo eșuează, Sanchez va avea șansa de a vedea dacă poate strânge sprijin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite