Tribunalul UE confirmă ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont şi a altor doi separatişti catalani

0
Publicat:

Tribunalul Uniunii Europene a respins miercuri recursul europarlamentarilor spanioli Carles Puigdemont, Clara Ponsati şi Toni Comin împotriva ridicării imunităţii lor, decisă în 2021 de Parlamentul European, informează AFP, potrivit Agerpres.

Carles Puigdemont. FOTO EPA EFE
Carles Puigdemont. FOTO EPA EFE

Motivul pentru care cei trei sunt urmăriţi de justiţia din Spania îl reprezintă tentativa nereuşită de secesiune a Cataloniei din 2017. Decizia instanţei europene permite inculparea lor.

După o procedură de urgenţă în urma recursului de acum doi ani, Tribunalul s-a pronunţat de data aceasta pe fond, respingând argumentul conform căruia Parlamentul European ar fi încălcat principiul imparţialităţii.

Judecătorii de la Luxemburg au considerat că nu era necesar ca PE să examineze legalitatea actelor judiciare spaniole pentru a decide ridicarea imunităţii.

Potrivit unui comunicat al instanței, aceasta „respinge toate mijloacele invocate de cei trei deputaţi, în special argumentele lor potrivit cărora Parlamentul ar fi comis greşeli când a concluzionat că urmăririle judiciare în cauză nu au început cu scopul de a împiedica activitatea deputaţilor", iar legalitatea demersurilor din Spania „ţine exclusiv de competenţa autorităţilor naţionale".

Unii lideri separatişti au fost închişi,  alţii au fugit în străinătate

În octombrie 2017, guvernul secesionist al Cataloniei, condus de Puigdemont, a încercat  să proclame independenţa acestei provincii spaniole cu ajutorul unui referendum privind autodeterminarea. După ce acest demers a fost interzis de justiţia din Spania, parlamentul catalan a proclamat independenţa în mod unilateral.

Ca reacție, Guvernul de la Madrid a suspendat autonomia Cataloniei. Unii lideri separatişti au fost închişi, iar alţii au fugit în străinătate. Printre cei care au reuşit să se sustragă justiţiei spaniole se numără şi Puigdemont, Ponsati şi Comin, stabiliţi în prezent în Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite