China, furioasă după ce americanii i-au doborât balonul cu o rachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul chinez de Externe a reamintit că balonul era destinat utilizării civile și a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite din cauza forței majore.

Balonul meteo/spion chinez. Foto Profimedia
Balonul meteo/spion chinez. Foto Profimedia

Ministerul chinez de Externe a protestat duminică împotriva acțiunilor SUA care au dus la doborârea unei sonde meteorologice chineze. Declarația corespunzătoare este postată pe site-ul Ministerului chinez de Externe.

Partea chineză își exprimă nemulțumirea puternică și protestul față de utilizarea forței de către SUA pentru a ataca un balon civil fără pilot. China, după verificare, a notificat în mod repetat partea SUA că balonul este pentru uz civil și a intrat în [spațiul aerian] al SUA din cauza forță-major, a fost o situație complet neprevăzută”, se spune în mesaj.

Ministerul chinez de Externe a clarificat că China își rezervă dreptul de a oferi răspunsul necesar și își va proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime.

Pe 4 februarie, armata americană a doborât un balon chinez în largul coastei Carolinei de Sud, la ordinul președintelui Joe Biden. Armata SUA a folosit o rachetă AIM-9X. Operațiunea a implicat avioane de vânătoare F-22 de la baza forțelor aeriene Langley (Virginia). Potrivit surselor, a fost necesară doar o rachetă pentru doborârea țintei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat pe 2 februarie că autoritățile americane au observat un „balon spion” deasupra părții continentale a țării. Potrivit acestuia, balonul se afla la o înălțime mult peste parametrii standard pentru călătoriile aeriene comerciale și nu reprezenta o amenințare pentru oamenii de la sol. Potrivit Pentagonului, sonda a fost folosită de RPC pentru a încerca „să observe facilități strategice pe continentul Statelor Unite”.

Un reprezentant al Ministerului chinez de Externe a declarat mai devreme că scopul balonului „este de natură civilă, sonda, în special, este folosită pentru cercetări meteorologice”. Potrivit acestuia, „din cauza vântului puternic de vest, balonul a pierdut controlul și a deviat de la cursul stabilit”. Ministerul chinez de Externe și-a exprimat regretul că situația anormală a dus la faptul că sonda meteorologică a ajuns în spațiul aerian al SUA și și-a exprimat disponibilitatea de a menține contactul cu autoritățile americane pentru a rezolva situația. În legătură cu incidentul, secretarul de stat american Anthony Blinken a amânat o vizită în China. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite