Momentul în care americanii doboară balonul chinezesc cu o rachetă. Imagini spectaculoase VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit secretarului american al apărării, Lloyd Austin, „balonul spion” a fost doborât la ordinul președintelui Joe Biden.

Armata americană a doborât sâmbătă,  în largul coastei Carolinei de Sud, un „balon spion” chinez, la ordinul președintelui Joe Biden, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

În această după-amiază, la ordinul președintelui Biden, avioanele de luptă americane de la Comandamentul de Nord al SUA au doborât cu succes în spațiul aerian american de deasupra Carolinei de Sud, un balon spion de mare altitudine, lansat de și aparținând Republicii Populare Chineze (RPC). Acesta a fost folosit. de către RPC în încercarea de a monitoriza instalațiile strategice de pe continentul american. Balonul a fost doborât deasupra apelor teritoriale ale SUA. Președintele Biden a ordonat miercuri doborârea balonului spion de îndată ce sarcina respectivă putea fi finalizată fără riscuri nejustificate pentru viața americanilor”, a spus ministrul.

După cum a subliniat Austin, „După o analiză atentă, comandamentul militar al SUA a decis că doborârea balonului deasupra solului american însemna un risc nejustificat pentru oameni pe o zonă largă, din cauza dimensiunii și a altitudinii la care se afla acesta, precum și echipamentelor sale de observare”. 

În conformitate cu instrucțiunile președintelui, Departamentul Apărării a elaborat mai multe opțiuni pentru a doborî în siguranță balonul, alegându-se ca acest lucru să se producă deasupra apelor noastre teritoriale. În acest timp traiectoria și activitățile de colectare de informații i-au fost atent monitorizate”, a explicat șeful departamentului apărării. Acțiunile respective au fost întreprinse în coordonare și cu sprijinul deplin al Guvernului Canadei”.

Acțiunile legale de astăzi demonstrează că președintele Biden și echipa sa de securitate națională vor pune întotdeauna siguranța poporului american pe primul loc, răspunzând în mod eficient la încălcarea inacceptabilă de către China a suveranității SUA”, a spus ministrul.

La rândul său, Administrația Federală a Aviației din SUA a ridicat interdicția zborurilor în zona în care balonul a fost doborât.

Balonul spion care a zburat pe deasupra SUA a fost doborât. FOTO Captură video
Balonul spion care a zburat pe deasupra SUA a fost doborât. FOTO Captură video

În același timp, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (R-NY) a declarat pe Twitter că Statele Unite ar putea asambla și analiza echipamentele folosite de balonul spion. „Acum putem asambla echipamentele și putem analiza tehnologia folosită de Partidul Comunist Chinez”, a scris senatorul, comentând incidentul.

Associated Press a raportat anterior că Statele Unite au doborât un balon chinez care a ajuns în spațiul lor aerian. Se desfășoară o operațiune de îndepărtare a resturilor din apă. Operațiunea a fost confirmată și de Fox News pe  surse.

Despre incident

Joi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că autoritățile americane au observat un „balon spion” deasupra părții continentale a țării. Potrivit acestuia, balonul se află la o înălțime mult mai mare decât parametrii standard pentru călătoriile aeriene comerciale și nu reprezintă o amenințare pentru oamenii de la sol. Departamentul american de apărare nu l-a doborât, considerându-l periculos, din cauza dimensiunii impresionante a obiectului. Se spune că Statele Unite au luat măsuri rapide „pentru a preveni colectarea de informații importante”.

Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a precizat atunci că acesta este un balon chinez „și scopul său este de natură civilă, sonda, fiind folosită pentru cercetări meteorologice”. Potrivit acestuia, „din cauza vântului puternic de vest, balonul nu a mai putut fi controlat și a deviat de la cursul stabilit”. 

Ministerul chinez de Externe și-a exprimat regretul că situația anormală a făcut ca sonda meteorologică să ajungă în spațiul aerian al SUA și și-a exprimat disponibilitatea de a menține contactul cu autoritățile americane pentru a rezolva situația. 

În legătură cu incidentul, secretarul de stat american Anthony Blinken a amânat o vizită în China. Sâmbătă, Ministerul chinez de Externe a protestat împotriva atacurilor și calomniei din partea Statelor Unite asupra faptului că o sondă chineză a ajuns accidental în spațiul aerian al Statelor Unite. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite