„Îndrăzniţi să vă bateţi pentru victorie”, proclamă Xi Jinping în închiderea congresului Partidului Comunist Chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Comunist Chinez (PCC) şi-a încheiat sâmbătă, la Beijing, congresul, care ar urma să-l încoroneze pe preşedintele Xi Jinping cu un al treilea mandat şi să traseze viitorul politic al Chinei pe viitorii cinci ani, relatează AFP.

Xi Jinping
Xi Jinping Foto EPA EFE

„Îndrăzniţi să vă bateţi pentru victorie”, a spus cu un aer triumfal Xi Jinping, la finalul ceremoniei de închidere de la Palatul poporului, o imensă clădire în stil sovietic care domină Piaţa Tiananmen.

Acest congres, al 20-lea de la crearea PCC în 1921, a avut loc într-un context delicat pentru China, confruntată cu o încetinire a creşterii din cauza carantinărilor cu repetiţie şi tensiunilor diplomatice cu Occidentul.

De o săptămână, circa 2.300 de delegaţi aleşi de diferitele instanţe ale Partidului s-au reunit cu uşile închise la Beijing, având drept misiune remanierea echipei conducătoare a partidului, şi deci a celei de a doua economii mondiale, şi trasarea viitoarelor orientări ale ţării.

Compoziţia noului Comitet central, un fel de „parlament” intern al partidului, a fost adoptată, potrivit Xinhua, care nu a prezentat încă lista celor circa 200 de membri.Scenă neobişnuită într-o ceremonie în care totul este stabilit în amănunt, fostul preşedinte Hu Jintao a fost escortat spre ieşire, au constatat jurnaliştii AFP.

Vizibil împotriva voinţei sale, bărbatul de 79 de ani, care a fost preşedintele Chinei între 2003 şi 2013, a fost îndemnat de angajaţi să se ridice de pe scaun, aflat lângă cel al lui Xi Jinping. Scena nu a fost nici explicată, nici relatată imediat de media chineze.

Duminică, Xi Jinping va fi cel mai probabil reales în postul de secretar general al PCC, la finalul primei reuniuni a unui Comitet central remaniat, care numără circa 200 de membri.

Simplă formalitate, procedura urmează să-i permită lui Xi Jinping să obţină în luna martie a anului viitor un al treilea mandat prezidenţial de cinci ani, fapt inedit.

„Acest al treilea mandat va pune capăt unei perioade de trei decenii de tranziţie (reglementată) a puterii” în China, a declarat Neil Thomas, analist în cadrul cabinetului Eurasia Group.

Pentru a se menţine la putere, omul forte de la Beijing a trebuit să scoată din Constituţie în 2018 limita de două mandate. Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, poate deci în teorie să prezideze pe viaţă Republica Populară.

Un nou prim-ministru

Analişti şi media speculează asupra voinţei lui Xi Jinping de a schimba titulatura postului său în „preşedinte al partidului”, titlul pe care îl avea fondatorul regimului Mao Tze-Dun (1949-1976).

O modificare ar putea fi de asemenea adusă cartei PCC. În 2017, ea a integrat o referire la „gândirea lui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră”

Această menţiune a fost adăugată anul următor în constituţia ţării.

Acest congres ar fi trebuit să ducă la o amplă remaniere a comitetului permanent al Biroului politic.

Noua compoziţie a acestui organ atotputernic format în prezent din şapte membri - care deţine în realitate puterea în China - va fi dezvăluită duminică.

Potrivit tradiţiilor nescrise, o parte din membrii actuali ating vârsta la care trebuie să se pensioneze.

Potrivit cutumei, membrii Comitetului permanent vor fi anunţaţi în ordinea importanţei, numărul unu fiind secretarul general.

Numărul doi sau numărul trei va fi viitorul prim-ministru ce îi va succeda lui Li Keqiang, în martie anul viitor.

Printre numele evocate pentru a-l înlocui sunt Wang Yang, considerat drept una dintre vocile cele mai liberale ale Partidului, sau actualul vicepremier Hu Chunhua.Li Qiang, lider al partidului la Shanghai, are de asemenea o poziţie bună, în pofida faptului că a gestionat haotic carantina în primăvară.

Ce va urma

Noul comitet permanent va fi format în „majoritate din personalităţi loiale lui Xi Jinping”, afirmă Nis Grünberg, din cadrul Institutului Mercator pentru studii chinezeşti de la Berlin.

Numeroşi sinologi estimează că niciun succesor potenţial nu ar urma să-şi facă apariţia.

De la venirea sa la putere în 2012, Xi Jinping a acumulat puteri la vârful celei de a doua puteri mondiale şi a prezidat o întărire a autorităţii regimului.

Şef al partidului, şef al armatei, şef al statului... Liderul a pledat pentru continuitatea politicilor sale în cadrul unui discurs triumfal duminică, în deschiderea congresului.

Strategia „zero COVID” ar urma astfel să continue, în pofida consecinţelor sale nefaste asupra economiei şi a exasperării în creştere a populaţiei faţă de lockdown-urile repetate.

Departe de diplomaţia prudentă a predecesorilor săi, Xi Jinping ar urma să facă vocea Chinei să se audă şi mai mult. Chiar cu riscul creşterii tensiunilor cu marele rival american, în special în jurul chestiunii Taiwanului.

Xi Jinping este în principal „foarte preocupat de securitatea regimului”, subliniază analiştii cabinetului SinoInsider, specializat în politica chineză. Ei dezvăluie că acest termen a fost menţionat de 91 de ori în discursul său de duminica trecută, mai mult decât orice altă temă.  

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite