Hackeri chinezi au accesat e-mailul ambasadorului SUA la Beijing. Reacția Chinei

0
Publicat:

Hackeri asociați regimului de la Beijing au accesat contul de e-mail al ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, într-o operaţiune de spionaj concepută pentru a compromite cel puţin câteva sute de mii de adrese de e-mail aparținând angajaţilor administrației federale a SUA, relatează cotidianul american „The Wall Street Journal” (WSJ).

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În cadrul acestei operaţiuni de spionaj cibernetic, dezvăluită anterior în cursul acestei luni de Microsoft, o altă ţintă a fost Daniel Kritenbrink, asistent pentru Asia de Est al secretarului de stat Antony Blinken.

Întrebat în legătură cu „spargerea” conturilor de e-mail ale celor doi diplomaţi de rang înalt, Departamentul de Stat s-a rezumat la a declara doar că este în desfăşurare o anchetă privind o operaţiune de spionaj, scrie WSJ, potrivit Reuters și Agerpres.

Înaintea publicării acestor informaţii de către WSJ, Kritenbrink a fost întrebat în timpul unei audieri în Congresul SUA dacă poate exclude că adresele sale de e-mail sau ale personalului său au fost ţinta acţiunilor de spionaj semnalate de Microsoft.

„Nu pot face comentarii despre o investigaţie care este în desfăşurare, efectuată de FBI, dar nu, nu exclud” această posibilitate, a răspuns diplomatul american.

China se jură că nu spionează

Regimul de la Beijing a reacţionat la scurt timp după publicarea articolului din WSJ.

„China se opune ferm atacurilor şi furturilor cibernetice în toate formele şi le combate. Această poziţie este clară şi consecventă”, a susținut Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.

„Identificarea sursei atacurilor cibernetice este o chestiune tehnică complexă. Sperăm că părţile vizate vor adopta o atitudine responsabilă şi profesionistă şi nu vor face speculaţii şi acuzaţii neîntemeiate”, a adăugat reprezentantul chinez, citat de Reuters.

Microsoft a anunţat săptămâna trecută că hackeri chinezi au încercat să acceseze e-mailuri ale unor agenţii guvernamentale ale SUA şi ale altor clienţi.

Adam Hodge, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, a spus că o intruziune în sistemul de securitate cloud al Microsoft a afectat „sisteme neclasificate”.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite