Ce vor chinezii în Europa? Și cum vor juca europenii între Beijing și Washington? China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol extrem de relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times, cu privire la prima vizită efectuată de premierul Li Qiang în Europa (mai precis în Germania), în perioada 18-23 iunie 2023, după preluarea mandatului, o vizită ce denotă „importanța pe care China o acordă relațiilor sale cu Germania, Franța și Uniunea Europeană” (potrivit declarațiilor oficiale chineze).

Prima vizită oficială a premierului chinez Li Qiang în Europa
Prima vizită oficială a premierului chinez Li Qiang în Europa

Potrivit declarațiilor de presă ale MAE al Chinei din data de 26 iunie 2023, vizita premierului chinez „a fost bine organizată, a înregistrat rezultate fructuoase și a injectat mai mult vitalitate cooperării China-UE în etapa următoare. În timpul vizitei în Germania, premierul Li Qiang a coprezidat cea de-a șaptea rundă de consultări inter-guvernamentale chino-germane, a avut schimburi ample de opinii cu antreprenori chinezi și germani și a vizitat BMW și Siemens. Companiile ambelor țări și-au exprimat deplina încredere în perspectivele cooperării China-Germania. Partea chineză consideră că reducerea riscurilor și cooperarea nu se exclud reciproc și că, lipsa cooperării creează cel mai mare pericol, iar lipsa dezvoltării reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității. „Reducerea riscurilor” în relația cu China de către unele țări este o țintă greșită, care va crea doar riscuri reale.

Premierul chinez Li Qiang la Summit-ul pentru un Nou Pact Financiar Global
Premierul chinez Li Qiang la Summit-ul pentru un Nou Pact Financiar Global

În timpul vizitei sale în Franța, premierul Li Qiang a participat și la Summit-ul pentru un Nou Pact Financiar Global, propus de președintele Macron, împreună cu peste 60 de șefi de stat, de guvern și șefi de organizații internaționale. În cadrul acestui summit, premierul Li Qiang a împărtășit propunerea Chinei privind dezvoltarea și guvernanța globală și a făcut o propunere, formulată în trei puncte, care a fost bine primită de public. Premierul Li Qiang a propus avansarea cu fermitate a reformei guvernanței financiare globale în scopul creării unui mediu de finanțare stabil pentru țările în curs de dezvoltare, construirea cu fermitate a unui parteneriat global de dezvoltare pentru a oferi mai multe resurse de dezvoltare țărilor în curs de dezvoltare și stimularea globalizării economice și a comerțului liber pentru a injecta un nou impuls de creștere ţărilor în curs de dezvoltare.”

De remarcat că premierul Chinei Li Qiang a decis să întreprindă prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului în UE, încercând să extindă legăturile cu Germania și Franța, într-o vizită care vine la o lună după ce liderii democrațiilor occidentale au convenit să scoată din zona riscului comerţul cu Beijingul. „Prima oprire a primei vizite a premierului Li Qiang după preluarea mandatului este Germania, ceea ce reflectă pe deplin importanța mare pe care China o acordă relațiilor dintre China și Germania”, declara atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin, într-un briefing de presă zilnic. „În fața tulburărilor internaționale, a redresării economice globale lente și a provocărilor comune tot mai mari pentru omenire, China așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze și să extindă relațiile China-Germania.”

Lucrurile sunt însă complexe. Beijingul, de pildă, și-a exprimat opoziția față de un comunicat emis în timpul summitului Grupului celor Șapte (G7) la care au participat cancelarul german Olaf Scholz și președintele Franței Emmanuel Macron la Tokyo, luna trecută, în care principalele democrații ale lumii și-au subliniat abordarea comună pentru „de-risc, nu decuplare” a angajamentul economic cu China. În plus, tensiunile s-au accentuat între Beijing și Occident, când Berlinul a spus că China este o amenințare din ce în ce mai mare în prima sa revizuire a securității naționale publicată în aceeași perioadă. Ideea de scoatere a relațiilor din zona riscurilor este contestată de partea chineză. Scriind în buletinul informativ al ambasadei sale, ambasadorul Chinei în Germania, Ken Wu a spus că „conversația de reducere a riscurilor este distructivă. Sperăm foarte mult ca Germania să decidă pentru o poziție rezonabilă față de China și împotriva oricărui fel de separare sau distanțare de aceasta”.

Să reamintim cititorilor că China este principalul partener comercial al Germaniei, iar „o parte a misiunii lui Li va fi să atragă investitorii străini înapoi în China, după trei ani de reducere a pandemiei care a izolat în mare măsură țara de restul lumii și a afectat creșterea economică. Berlinul este cea mai mare sursă de investiții străine din Europa în China, iar firmele germane, din sectoare inclusiv industria automobilelor și industria chimică, și-au menținut în mod tradițional o prezență mare în țară”.

Pe de altă parte, cancelarul Scholz, care s-a confruntat cu critici în cadrul propriei coaliții cu privire la relațiile cu China, a devenit în noiembrie primul lider G7 care a vizitat China de la pandemie. El a încercat să asigure „condiții de concurență echitabile pentru companiile europene din China, reducând în același timp dependența puternică a Germaniei de piața chineză pe fondul eforturilor occidentale mai ample de a „reduce riscul” în domenii precum tehnologiile sensibile și mineralele critice”.

Deocamdată, relația EU-China nu este clarificată, inclusiv pentru că, la limită, este vorba despre un triunghi: SUA-UE-China, în care nu e clar cum se vor acomoda abordările economice și strategice ale părților. (CSSR).

Redăm în continuare traducerea textului menționat mai sus:

Editorial Global Times: Europa nu ar trebui să rateze oportunitatea oferită de premierul chinez

Pentru Germania, Franța și Europa în general, prima vizită oficială în străinătate a premierului Li Qiang după formarea noului guvern al Chinei nu este doar o „călătorie pentru a duce mai departe prietenia tradițională și de a aprofunda cooperarea”, ci și o vizită importantă pentru a pune în aplicare propunerea celui mai înalt lider al Chinei de a promova dezvoltarea relațiilor dintre China și Europa, și reprezintă, totodată, o șansă extraordinară pentru a-și pune in ordine gândurile și limpezi poziția complicată și forțată față de China.

Trebuie subliniat că această vizită nu este așa-numita „ofensivă prin farmec” a Chinei și că partea chineză nu a considerat niciodată Europa un „punct nevralgic” al Occidentului, de care ar putea să profite. În realitate, o astfel de retorică este rezultatul propriei obiectivizări și diminuări cultivate de către unii europeni. Mai simplu spus, cea mai autentică și simplă psihologie a Chinei este aceea că ea nu dorește să vadă un partener strategic fără conflicte fundamentale de interese, manipulat prin instigare externă, consumat de emoții iraționale interne, care trece de la un parteneriat în beneficiul comun, la o relație în care ambele părți pierd. Pentru a evita o astfel de situație, China este dispusă să depună cele mai mari eforturi.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier (dreapta) îl primește pe Li Qiang, premierul Chinei
Președintele german Frank-Walter Steinmeier (dreapta) îl primește pe Li Qiang, premierul Chinei

După ce a sosit la Berlin în seara zilei de 18 iunie, premierul Li Qiang s-a întâlnit succesiv cu președintele german Steinmeier, a purtat discuții cu cercurile de afaceri germane și a co-prezidat cea de-a șaptea rundă de consultări inter-guvernamentale chino-germane cu cancelarul german Olaf Scholtz. El va efectua, de asemenea, o vizită oficială în Franța, unde va participa la Summit-ul pentru un Nou Pact Financiar Global. Premierul chinez a transmis în mod personal și direct bunăvoința și sinceritatea Chinei și a explicat poziția guvernului chinez cu privire la o serie de probleme majore, care au înregistrat rezultate pozitive.

Premierul Li Qiang a avut schimburi de opinii cu reprezentanții comunității germane de afaceri
Premierul Li Qiang a avut schimburi de opinii cu reprezentanții comunității germane de afaceri

Cea mai directă manifestare a acestor rezultate este că vocile pragmatice și raționale ale opiniei publice europene față de China s-au întărit, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, iar liderii comunității germane de afaceri și-au manifestat un deosebit entuziasm. Cancelarul german Scholtz a declarat pe 20 iunie că Germania respinge toate formele de decuplare și că „de-risking” (*reducerea riscurilor) nu înseamnă „înlăturarea Chinei”. Potrivit relatărilor de știri, cele două țări au semnat peste 10 acorduri de cooperare în domenii precum producția avansată și protecția mediului și au ajuns, de asemenea, la un consens privind abordarea schimbărilor climatice, promovarea tehnologiei ecologice și cooperarea industrială. Toate aceste mesaje au consolidat încrederea oamenilor că relațiile dintre China și Europa și cooperarea pragmatică dintre cele două părți au încă perspective optimiste. 

Premierul chinez Li Qiang și omologul său, Olaf Scholz
Premierul chinez Li Qiang și omologul său, Olaf Scholz

Fără îndoială, diferențele dintre China și Europa sunt probleme obiective, unele sunt probleme vechi, iar altele noi. Cel mai mare obstacol este, fără doar și poate, în plan politic și în plan ideologic, iar unele forțe anti-chineze nu-și vor abandona poziția decât după ce se vor da cu capul de zidul din față. Am făcut toate eforturile posibile, dar trebuie să fim pregătiți din punct de vedere psihologic pentru problemele complicate și anevoioase care vor apărea. În ultimele două zile, forțele anti-chineze din Europa au întins coarda la maxim, și nu numai că au bruiat în mare măsură, dar au și căutat motive de a crea probleme.

Sincer vorbind, oficialii guvernamentali din multe țări europene se tem să nu fie etichetați drept „slabi față de China”. Acest lucru i-ar putea pune într-o poziție pasivă din punct de vedere politic, așa că deseori aleg să răspundă sentimentului populist, mai degrabă decât să apere interesele naționale. De asemenea, ar putea fi nevoiți să facă compromisuri, ceea ce creează, fără îndoială, dificultăți inutile pentru relațiile dintre China și Europa. Pentru a obține o autonomie strategică în Europa și o dezvoltare sănătoasă a relațiilor dintre China și Europa, așadar pentru a depăși această situație dificilă, sunt necesari politicieni și strategi adevărați.

Teoretic vorbind, neînțelegerile și percepțiile greșite pot fi rezolvate în mare parte prin comunicare și schimburi consolidate, iar acest lucru se aplică și relațiilor dintre China și Europa. În timpul vizitei premierului Li în Europa, am simțit dorința puternică atât a Chinei, cât și a Europei de a comunica și de a avea schimburi culturale, ceea ce este important și reprezintă fundamentul pentru ca cele două părți să se întâlnească la jumătatea drumului. Premierul Li Qiang a declarat: „Lipsa cooperării creează cel mai mare pericol, lipsa dezvoltării reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității.” Această declarație sinceră a primit multă atenție în Europa. Oricine poate înțelege cu ușurință că acest lucru vizează tendințele de „de-risking” (*de reducere a riscurilor) și de raportare excesivă la problemele de securitate, care sunt discutate aprins în Europa și exprimă poziția și atitudinea Chinei față de dezvoltarea relațiilor dintre China și UE.

Se pare că cea mai mare problemă a Europei acum nu este dacă să coopereze sau nu cu China, ci ce statut să confere cooperării. Cu toate acestea, politizarea în exces, ideologizarea și raportarea excesivă la problemele de securitate este de natură a afecta negativ ambianța cooperării. Rezultatul final va fi confruntarea politică, dilemele de securitate și competiția vicioasă, iar domeniul de aplicare al cooperării va fi foarte comprimat, indiferent că ne place sau nu.

China se schimbă, Europa se schimbă, la fel și relațiile dintre ele. Schimbarea este inevitabilă și nu trebuie să ne temem. Relația dintre cele două părți nu vizează întoarcerea în trecut și nici nu este posibilă întoarcerea în trecut, ci este despre a merge înainte. A merge mai departe necesită eforturi comune de ambele părți de a se adapta continuu la schimbări, iar secretul gestionării lor constă în menținerea principiilor importante care au permis dezvoltarea și cooperarea stabilă între cele două părți până în prezent. De exemplu, principiile cooperării de tip câștig-câștig, căutarea unui teren comun păstrând diferențele și tratarea reciprocă ca egali nu pot fi schimbate. Atâta timp cât acestea rămân constante, viitorul relațiilor China-Europa merită așteptat cu optimism.

Sursa: aici.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”),Cristian Oancea și stagiarii Petraru Miruna, Pușchiulescu Raluca, Davițoiu Elena, Rogojinaru Andreea-Bianca, Mariu Diana-Georgiana.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite