Marea Britanie se teme că Rusia și China vor să dezvolte arme nucleare „cosmice” forând pe Lună

0
Publicat:

Vicemareșalul Paul Godfrey, șeful Comandamentului Spațial al Marii Britanii, a avertizat că liderii ruși și chinezi pompează în liniște "miliarde" în explorarea spațiului și dezvoltarea armelor nucleare "cosmice".

Luna FOTO: Shutterstock
Luna FOTO: Shutterstock

Marea Britanie se teme că Rusia și China plănuiesc să construiască arme nucleare "cosmice" folosind minerale vitale extrase de pe Lună, scrie Daily Star.

Șeful Comandamentului Spațial al Marii Britanii, vicemareșalul Paul Godfrey, a adăugat: "Mineritul asteroizilor va fi un lucru în timpul vieții noastre".

Vicemareșalul Godfrey a avertizat, de asemenea, că Beijingul caută minerale pe Lună, după ce o misiune de testare din 2020 a descoperit un nou mineral fosfat numit Changesite-(Y), care ar putea fi folosit drept combustibil pentru fuziunea nucleară.

Tot el a a spus că Rusia este adepta bruiajului sateliților – o formă de atac ce ar putea izola Marea Britanie de lumea exterioară și ar putea face ravagii pe piețele financiare.

Vicemareșalul a emis avertismentele de securitate într-un interviu comun cu șeful Comandamentului Spațial al SUA.

Generalul James Dickinson a insistat că Pentagonul rămâne încrezător în capacitățile sale, pe fondul temerilor că SUA rămân în urma Chinei în cursa spațială.

Dar el a recunoscut că Moscova are rachete anti-satelit capabile să lovească ținte care orbitează cu 17.500 de mile pe oră, în timp ce Beijingul are tehnologie care poate "apuca" și muta sateliți.

Testele Rusiei și Chinei

În 2021, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a înconjurat globul prin spațiul de pe orbită joasă înainte de a-și rata ținta cu 24 de mile. Experții în apărare se tem că racheta cu capacitate nucleară ar putea fi capabilă să ocolească sistemele americane de apărare aeriană.

Generalul Dickinson a spus: "Avem tehnologii grozave în SUA. Desigur, am văzut demonstrația armelor hipersonice de către alte țări, în special China și Rusia. Acesta este un domeniu pe care continuăm să-l analizăm în ceea ce privește modul în care am atenua acest tip de amenințare".

Rusia și-a etalat capacitatea de arme înfricoșătoare în 2021, când a folosit un sistem de rachete antibalistice conceput pentru a proteja Moscova de un atac nuclear pentru a distruge un satelit sovietic defunct cunoscut sub numele de Cosmos 1408.

Explozia a creat un câmp de resturi care i-a determinat pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională să caute adăpost – și încă provoacă probleme companiilor comerciale.

Generalul Dickinson a adăugat: "Există aproximativ 1.500 de bucăți de resturi pe care continuăm să le urmărim".

Ca parte a bombardamentelor sale continue asupra Ucrainei, Putin a testat un sistem de război electronic numit Tobol în Ucraina, ca parte a unei încercări de a tăia accesul Kievului la sateliții Starlink.

Sateliții furnizați de compania lui Elon Musk, SpaceX, au fost vitali pentru efortul de război și au permis forțelor ucrainene să rămână conectate la internet, în ciuda încercărilor de hacking rusești.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite