China renunță la publicarea de date zilnice despre cazurile de COVID-19. Reacțiile ironice ale chinezilor, pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Naţională pentru Sănătate din China, care funcţionează ca un minister de resort, nu va mai publica datele zilnice despre numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al deceselor asociate acestei boli, aşa cum proceda de la începutul anului 2020, potrivit unui anunţ oficial făcut duminică, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Anunțul a fost primit cu ironii pe internet Foto Getty Images
Anunțul a fost primit cu ironii pe internet Foto Getty Images

Comisia nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie. Însă statisticile sale nu mai reflectau valul inedit de infectări cu care se confruntă China după renunţarea pe 7 decembrie a strictelor măsuri sanitare din cadrul politicii sale de "zero COVID".

Până duminică, teste PCR aproape obligatorii permiteau monitorizarea cu fiabilitate a tendinţei epidemiologice. Însă persoanele infectate realizează acum teste la ele acasă şi foarte rar comunică rezultatele autorităţilor sanitare, un detaliu care împiedică obţinerea unor statistici fiabile.

"Începând de astăzi, nu vom mai publica informaţiile zilnice despre epidemie", a anunţat Comisia Naţională pentru Sănătate.

"Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) va publica informaţiile despre pandemie în scopuri de referinţă şi de cercetări medicale", a adăugat instituţia, fără să precizeze nici tipul, nici frecvenţa datelor ce vor fi publicate de CDC.

Chinezii, care constatau deja un decalaj enorm între infectările în număr mare ale rudelor lor şi statisticile oficiale, au primit anunţul cu multe ironii.

"În sfârşit s-au trezit şi au înţeles că nu mai pot să îi păcălească pe oameni" prin cifre subevaluate, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

"Acesta era cel mai bun şi cel mai mare birou de fabricare a statisticilor false din ţară", a scris un alt utilizator chinez.

"Există angajaţi de la crematorii pe aici? Sunteţi copleşiţi? Puteţi să vorbiţi despre asta?", a întrebat un al treilea utilizator.

Numeroase crematorii contactate de AFP au raportat recent un aflux neobişnuit de mare de cadavre. Situaţia a fost însă în mare parte ignorată de mass-media chineze.

Companiile mass-media din China au evocat totuşi, într-o oarecare măsură, spitale aflate sub presiune din cauza sosirilor numeroase de bolnavi şi a penuriei de medicamente împotriva febrei.

O altă sursă de controversă care decredibilizează statisticile oficiale chineze: în virtutea unei noi metodologii, doar persoanele decedate direct din cauza unei insuficienţe respiratorii asociate coronavirusului sunt de acum contabilizate ca fiind decedate de COVID-19.

China a anunţat doar şase decese de COVID-19 după ridicarea restricţiilor sanitare. Or, numeroşi vârstnici nu au finalizată încă schema de vaccinare completă şi alcătuiesc prima categorie de risc în faţa virusului.

O jumătate de milion de persoane sunt infectate zilnic în Qingdao, un oraş din estul ţării cu 10 milioane de locuitori, a estimat în această săptămână un oficial municipal, citat de presa oficială.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite