China dezvoltă drone militare care se pot diviza în 6 pentru a copleși apărarea inamicului

0
Publicat:

Oamenii de știință chinezi ar fi dezvoltat o dronă militară capabilă să se divizeze rapid în șase unități separate în aer.

Drapelul Chinei
Drapelul Chinei

Drona marchează o descoperire în tehnologia de separare aeriană și ar putea schimba câmpul de luptă, potrivit South China Morning Post.

Noile dispozitive sunt mai rapide și mai eficiente decât dronele multirotoare tradiționale și au capacitatea de a deruta adversarii prin multiplicarea neașteptată în roiuri uriașe pe câmpul de luptă, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea de Aeronautică și Astronautică din Nanjing, potrivit news.yahoo.com.

Inspirate de structura semințelor de arțar, acestea au doar o singură lamă atât atunci când sunt combinate, cât și când sunt divizate. Ele pot zbura liber ca o dronă standard și pot comunica pentru a îndeplini misiuni complexe.

În ciuda formei lor neobișnuite, acestea se pot lăuda cu o eficiență de zbor de aproape două ori mai mare decât a unei drone multirotoare de dimensiuni similare, au declarat cercetătorii într-un articol publicat luna trecută în revista Acta Aeronautica et Astronautica Sinica.

Dacă dronele tradiționale ar fi combinate, acestea ar încetini de obicei. Dar chiar și atunci când sunt separate în unități individuale, eficiența de zbor a acestor drone rămâne cu 40% mai mare decât cea a majorității dronelor mici.

Oamenii de știință au declarat că un soldat echipat cu mai multe drone ar putea să le dezasambleze pentru a îndeplini o serie de misiuni, oferind Armatei Populare de Eliberare a Chinei un avantaj tactic față de adversarii săi.

"Principalul beneficiu este capacitatea de a confunda răspunsul sistemelor de apărare aeriană", a declarat pentru Business Insider Will Shumate, cercetător politic asistent în domeniul Chinei, tehnologiei și securității la RAND.

"Atunci când dronele sunt detectate, sistemele de apărare desfășoară o anumită cantitate de resurse proporționale cu amenințarea. Dacă acea amenințare se înmulțește brusc, aceasta oferă o oportunitate de a copleși resursele de apărare aeriană desfășurate", a spus Shumate.

"Dacă drona ar fi gata să fie pusă în teren și ar izbucni un conflict astăzi, ar putea fi un schimbător de joc tactic", a adăugat el.

Cu toate acestea, Shumate crede că acest lucru este puțin probabil.

"Procesul de dezvoltare tehnologică al Chinei poate fi uneori o cutie neagră, dar nu aș presupune că anunțul acestei descoperiri înseamnă că China va pune pe teren aceste sisteme în curând."

Dezvoltarea lor nu este atât de semnificativă dacă luăm în considerare puterea considerabilă a capacității existente a Chinei în materie de drone, a declarat un alt analist pentru BI.

"Partea esențială de luat în considerare este că China are peste 2000 de companii care lucrează la drone. Are controlul lanțului de aprovizionare cu drone și poate produce lucruri foarte ieftine", a declarat TP Huang, un informatician și analist pentru China.

"Astfel, când vorbim despre cum aceste drone de ultimă generație s-ar putea aplica în lupta de război, poate copleși orice forță de apărare doar prin numărul mare de drone pe care le poate produce - mult mai performante decât cele pe care le-ați văzut în conflictul dintre Rusia și Ucraina."

Dronele mici și accesibile remodelează câmpul de luptă modern în moduri fără precedent și forțează armatele să își modernizeze rapid sistemele de apărare.

La începutul lunii martie, armata americană a solicitat 2,4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de sisteme de avioane fără pilot la bord (UAS) și peste 400 de milioane de dolari pentru tehnologia de combatere a dronelor în cererea sa de buget pentru anul fiscal 2025.

Între timp, amiralul John Aquilino, liderul Comandamentului Indo-Pacific, a avertizat miercuri Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților că China și-a majorat bugetul global pentru apărare cu 16%, ajungând la peste 223 de miliarde de dolari.

"La o scară nemaiîntâlnită de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, consolidarea PLA are loc în domeniile terestru, maritim, aerian, spațial, cibernetic și informațional", a declarat amiralul Aquilino.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite