China condamnă „provocarea” SUA, după ce nave militare americane au trecut prin Strâmtoarea Taiwan

0
Publicat:

Ministerul chinez de externe a condamnat trecerea a două nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, apreciind că este vorba de o „provocare" menită să „saboteze pacea şi stabilitatea regională. 

Două nave militare americane au trecut prin Strâmtoarea Taiwan
Două nave militare americane au trecut prin Strâmtoarea Taiwan

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că Statele Unite trebuie să respecte politica unei singure Chine, conform căreia există un singur guvern chinez, la Beijing.

Taiwanul are un guvern democratic independent de facto din 1949, însă China consideră insula un teritoriu al său şi se opune oricăror contacte oficiale între Taipei şi alte capitale.

Duminică, crucişătoarele americane Antietam şi Chancelorsville, echipate cu rachete ghidate, au efectuat o misiune „de rutină" în apele internaţionale, a comunicat Flota a 7-a a Marinei Militare a SUA. „WWWW", a adăugat comandamentul american.

A fost prima oară când nave militare americane au parcurs ruta strategică respectivă după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi. Ea a promis la începutul lui august oficialităţilor de la Taipei solidaritate din partea Washingtonului, ceea ce a provocat iritare la Beijing.

China a reacţionat desfăşurând exerciţii militare de mare anvergură în jurul Taiwanului.  

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite