China și Rusia își unesc forțele pentru exercițiile militare Vostok

0
Publicat:

Peste 50.000 de soldaţi vor lua parte la un amplu exerciţiu al armatei ruse, care se va desfășura în această săptămână în Siberia și Extremul Orient Rus, transmite luni DPA.

Imagine de la exercițiile militare Vostok din 2018 FOTO AFP
Imagine de la exercițiile militare Vostok din 2018 FOTO AFP

Exerciţiul, numit „Vostok 2022“, va include desfăşurarea a 5.000 de arme şi piese de echipament militar, a 140 de avioane şi 60 de nave de război şi alte vase auxiliare, potrivit Ministerului Apărării rus.

Aceste manevre militare, care vor începe luni şi se vor încheia pe 7 septembrie, urmează să aibă loc în poligoane din estul Siberiei şi din Extremul Orient Rus, precum şi în Marea Japoniei.

China se alătură exercițiilor militare din această săptămână, semn al legăturilor strânse dintre Moscova și Beijing, comentează Financial Times.

Exercițiile de la Vostok au loc la fiecare patru ani în estul îndepărtat al Rusiei.

Oficialii occidentali și analiștii sunt de părere că ilustrează „prietenia fără limite” care a fost promisă chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina de președinții Vladimir Putin și Xi Jinping. Exercițiile militare subliniază, de asemenea, capacitatea Kremlinului de a menține legături cu alți aliați non-occidentali, inclusiv Belarus și India, care se vor alătura exercițiilor.

Beijingul a subliniat că participarea sa la exercițiile Vostok „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”.

Acest exerciţiu are loc la peste şase luni de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina şi vizează asigurarea securităţii militare a Rusiei şi a aliaţilor săi, a adăugat Ministerul Apărării.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

În prezent, pentru a se putea apăra Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri