China ar fi aprobat furnizarea în secret de arme Rusiei, potrivit documentelor scurse de la Pentagon

0
Publicat:

China a aprobat „furnizarea de ajutor letal” Rusiei în războiul său din Ucraina la începutul acestui an și a plănuit să mascheze echipamentele militare printre cele civile, potrivit unei interceptări a serviciilor secrete ruse realizată ce cele americane, se arată într-un document secret scurs de la Pentagon.

Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Profimedia

Interceptarea Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei a fost inclusă într-un rezumat extrem de secret, datat 23 februarie, scrie The Washington Post.

Potrivit „informațiilor de semnal”, se spune în rezumatul serviciilor de informații americane, Comisia Militară Centrală a Chinei a „aprobat furnizarea progresivă” de arme și dorea ca aceasta să fie păstrată secretă, se arată în raportul SVR internecpat de SUA.

Documentul, intitulat „The Watch Report” și produs de ODNI este etichetat „top secret”, cu o distribuție extrem de restricționată.

Washington Post amintește că, chiar la sfârșitul lunii februarie, secretarul de stat american Anthony Blinken și alți oficiali de la Washington au declarat că au informații conform cărora China se gândește să vândă arme Rusiei.

Beijingul declară în mod regulat că aderă la o poziție strict neutră în războiul actual și face apel la pace.

Ulterior, oficialii americani și ucraineni au spus că nu au informații că China ar fi furnizat de fapt arme Rusiei.

În luna martie, datele vamale obținute de Politico dezvăluiau transporturi directe de puști de asalt chinezești, precum și transporturi de drone și veste antiglonț plimbate prin Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Companiile chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone și veste antiglonț, potrivit datelor comerciale și vamale obținute de Politico.

Puștile CQ-A, modelate după modelul M16, dar etichetate ca „puști de vânătoare civile” în date, au fost raportate ca fiind folosite de poliția paramilitară din China și de forțele armate din Filipine până în Sudanul de Sud și Paraguay.

Entitățile rusești au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chinezești și peste 12 tone de veste antiglonț chinezești, direcționate prin Turcia, la sfârșitul anului 2022, potrivit datelor.

Oficialii europeni și americani sunt îngrijorați de faptul că o parte din materialele cu dublă utilizare ar putea fi, de asemenea, folosite de Rusia pentru a echipa trpele care sunt în Ucraina într-un moment în care Moscova are nevoie disperată de provizii.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co, cunoscută și sub numele de DJI, a trimis piese pentru drone - cum ar fi baterii și camere - prin Emiratele Arabe Unite către un mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite