Premierul Poloniei, răspuns pentru Macron: Morawiecki denunță o atitudine „mioapă” față de China

0
Publicat:

Premierul Poloniei şi-a exprimat regretul joi faţă de atitudinea „mioapă” a europenilor asupra Chinei, într-o aluzie clară la declarațiile făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron după vizita efectuată în această ţară.

Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE
Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

„Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui enorm cost geopolitic, crescând dependenţa noastră faţă de China mai degrabă decât s-o reducă”, a declarat Mateusz Morawiecki într-un discurs ținut la Washington.

„Nu puteţi să protejaţi Ucraina astăzi, iar mâine să spuneţi că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuţiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe Emmanuel Macron fără a-l numi.

„Cred, Doamne fereşte, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoarea China ar putea ataca - poate ataca - Taiwanul”, a adăugat Morawiecki.

Preşedintele Franței a provocat un val de controverse după vizita de stat efectuată săptămâna trecută în China. La întoarcerea de la Beijing, Macron a afirmat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat Statelor Unite sau Chinei în cazul unui război în Taiwan, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Premierul polonez a ironizat conceptul „autonomiei strategice” evocat de Macron.

„Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrului de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu Statele Unite”, a afirmat el.

„Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a subliniat Morawiecki, vorbind despre o „eroare dramatică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite