Forțele rusești și-au revitalizat asaltul asupra orașului Bahmut. Cât au avansat într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din anumite zone din orașul Bahmut, deoarece Rusia a reluat asaltul cu focuri intense de artilerie în ultimele două zile, se arată în actualizarea de vineri a ministerului britanic al Apărării.

Efectivele rusești au încercuit orașul Bahmut pe trei laturi FOTO PROFIMEDIA
Efectivele rusești au încercuit orașul Bahmut pe trei laturi FOTO PROFIMEDIA

„Rusia și-a revigorat asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk în măsura în care forțele Ministerului rus al Apărării și ale Grupului Wagner și-au îmbunătățit cooperarea", a precizat acesta cu referire la cea mai importantă forță de mercenari care luptă alături de armata rusă.

„Forțele ucrainene se confruntă cu probleme considerabile în privința reaprovizionării, dar s-au retras ordonat din pozițiile pe care au fost forțate să le cedeze", a precizat armata britanică raportul său de zilnic de evaluare a situației de pe câmpul de luptă.

„Apărarea ucraineană deține încă controlul asupra districtelor vestice ale orașului, dar a fost supusă unor tiruri de artilerie rusești deosebit de intense în ultimele 48 de ore", se arată în raport.

Analiștii britanici au precizat că unitățile Wagner se concentrează în prezent să asupra înaintării spre centrul orașului Bahmut, în timp ce parașutiștii ruși îi sprijină atacând pe flancurile orașului.

Comparația hărților din 13 februarie, respectiv 10 aprilie indică progresele făcute de forțele rusești care au încercuit orașul pe trei laturi și au avansat până în centru.

Cat au avansat forțele rusești într-o lună FOTO Captură Insider
Cat au avansat forțele rusești într-o lună FOTO Captură Insider

Rusia a declarat joi că ar fi izolat forțele ucrainene în interiorul Bahmut, în timp ce Kievul a insistat că liniile de aprovizionare sunt încă deschise, a relatat AFP.

Armata rusă a transmis că trupele sale aeropurtate "blochează transferul rezervelor armatei ucrainene în oraș și posibilitatea de retragere a unităților inamice", în timp ce unitățile de mercenari Wagner continuă să avanseze.

Oficialii militari ucraineni au respins această evaluare, afirmând că a luat legătura cu trupele sale din interiorul Bahmut și că a putut să le trimită muniții.

"Acest lucru nu corespunde realității", a declarat Serghi Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

"Suntem capabili să... livrăm produse alimentare, muniții, medicamente, tot ceea ce este necesar și, de asemenea, să ne recuperăm răniții".

Grupul de reflecție Institutul pentru Studii de Război a estimat marți că Rusia are sub control cel puțin 76,5% din orașul Bahmut.

Luptătorii din grupul de mercenari Wagner, care a condus până recent ostilitățile Rusiei în oraș, au cucerit clădirea primăriei pe 2 aprilie.

Aceste schimbări în evoluția luptelor vin după ce oficialii americani, serviciile de informații și experții britanici apreciau în martie că progresele Rusiei păreau să stagneze.

O luptă istovitoare și un „festival al măcelului”

Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, declara luna trecută că bătălia s-a transformat într-un "festival al măcelului" pentru forțele rusești.

Oficialii occidentali au estimat că, de la începutul lunii trecute, între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în bătălia pentru ocuparea orașului.

NATO a estimat că proporția pierderilor este de cinci soldați ruși la unul ucrainean.

Oficialii ucraineni au explicat că continuarea luptei în Bahmut permite țării să macine forțele rusești, slăbindu-le astfel încât puterea lor să poată fi limitată pentru alte ofensive.

Un expert a declarat luna trecută pentru Insider că Rusia pare dispusă să își sacrifice trupele pentru a macina la rândul ei rezervele de muniție și soldați ale Ucrainei.

Bahmut, cu o populație de 70.000 de locuitori înainte de război, a fost principala țintă a Rusiei într-o ofensivă masivă de iarnă care a produs până acum câștiguri modeste, în ciuda luptelor terestre de infanterie de o intensitate nemaiîntâlnită în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Capturarea orașului ar fi prima victorie substanțială a Rusiei în opt luni. Moscova crede că ar deschide calea pentru capturarea în întregime a regiunii Donbas din estul Ucrainei, un obiectiv major al său.

Ucraina, care se pregătește pentru propria contraofensivă, a dat semne că ar fi dispusă să abandoneze Bahmut la sfârșitul lunii februarie, ca în martie să sublinieze că merită să continue să lupte pentru că Rusia înregistrează pierderi mai mari în asalturile asupra orașului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite