Taiwanul a detectat 45 de avioane chineze în apropierea teritoriului său

0
Publicat:

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane chineze în jurul insulei, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, cu mai puţin de o săptămână înainte de instalarea în funcţie a noului preşedinte Lai Ching-te, un partizan al fermităţii în faţa Beijingului, notează AFP.

Strâmtoarea Taiwan FOTO: Arhivă
Strâmtoarea Taiwan FOTO: Arhivă

Este cel mai mare număr de avioane chineze detectate în jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică drept parte a Chinei, într-o perioadă de 24 de ore în acest an, scrie Agerpres.

Dintre aceste 45 de avioane, "26 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan", a indicat ministerul într-un comunicat, referindu-se la linia care separă în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri situată între insulă şi China continentală.

De asemenea, şase nave chineze au fost detectate în jurul Taiwanului în cele 24 de ore înainte de ora 06.00 (22:00 GMT).

Ministerul a adăugat că a "supravegheat situaţia şi a reacţionat în consecinţă".

Marţi seara, ministerul indicase că 23 de avioane chineze, printre care avioane de luptă şi drone, au fost detectate în jurul Taiwanului într-o perioadă de două ore.

Beijingul îl consideră pe preşedintele taiwanez ales Lai Ching-te, care urmează să fie învestit pe 20 mai, drept un "separatist periculos". Tensiunile dintre Beijing şi Taiwan au crescut de când el a câştigat alegerile din ianuarie.

China a afirmat că nu va renunţa la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

În ultimii ani, ea şi-a sporit presiunea militară asupra insulei trimiţând aproape zilnic avioane de război şi nave, despre care experţii spun că constituie o "tactică de zonă gri", adică acţiuni de intimidare care nu merg până la acte de război strict vorbind.

Lai Ching-te, la fel ca preşedinta în exerciţiu Tsai Ing-wen, respinge pretenţiile Beijingului asupra Taiwanului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite