Beijingul, despre manevrele militare de lângă Taiwan: „Scopul este de a combate aroganța forțelor separatiste”

0
Publicat:

China a transmis miercuri că recentele exerciții efectuate în jurul Taiwanului au avut rolul de a combate „aroganța" trupelor separatiste, în vreme ce William Lai, favorit la următoarele alegeri prezidenţiale taiwaneze care vor avea loc în luna ianuarie, a susținut că Beijingul se străduiește să „anexeze” țara insulară, relatează Reuters. 

 Taiwanul va lansa primul din cele opt submarine. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Taiwanul va lansa primul din cele opt submarine. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Taipeiul a transmis în această lună că a remarcat prezența a zeci de avioane militare, drone, bombardiere și alte aeronave, dar și a unor nave de război și a portavionului chinez Shandong, care operează în apropiere. 

Prezența din ce în ce mai frecventă a operațiunilor militare chineze a dus la creșterea probabilității ca lucrurile să „scape de sub control" și să se producă o confruntare accidentală, a atras atenția ministrul taiwanez al Apărării. 

 Fiind întrebată despre intensificarea manevrelor și preocupările Taiwanului referitoare la riscuri, Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru afaceri cu Taiwan al Chinei, a admis că Armata Populară de Eliberare a efectuat exerciții

Scopul este de a combate cu hotărâre aroganța forțelor separatiste privind independența Taiwanului și acțiunile lor de a obține independența”, a a afirmat ea în cadrul unei conferințe de presă. 

Provocarea independenței Taiwanului continuă toată ziua, iar acțiunile Armatei Populare de Eliberare pentru a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială sunt mereu în desfășurare”, a mai ținut ea să precizeze. 

De asemenea, i-a îndemnat pe taiwanezi să facă deosebirea între „bine și rău", să se împotrivească independenței insulei și să coopereze cu China pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoare. 

China are o aversiune față de William Lai, vicepreședintele insulei, din pricina declarațiilor sale anterioare privind independența. Totuși, acesta susține că nu are de gând să schimbe status qou-ul. 

Încercările Chinei de a anexa Taiwanul nu s-au schimbat", a declarat William Lai în cadrul unui eveniment organizat miercuri la Taipei cu ocazia celei de-a 37-a aniversări de la înființarea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare. 

„Într-o situație periculoasă”

Armata chineză nu a făcut precizări sau comentarii cu privire la manevrele militare, având în vedere că ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, nu a mai fost văzut în public. 

Guvernul din Taiwan declară că doar cetățenii insulei pot decide asupra viitorului lor și s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, propunere respinsă de Beijing. 

Totodată, ministerul taiwanez al Apărării a anunțat miercuri noi operațiuni militare chineze, precizând că a identificat și a răspuns la 16 avioane ale Beijingului care au intra, în ultimele 24 de ore, în zona de apărare a insulei. Doar 12 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a servit ca frontiera neoficială între Taipei şi Beijing, dar a fost depăşită de forţele chineze. 

 În cursul zilei de joi, Taiwanul va lansa primul din cele opt submarine, care sunt fabricate în țară. 

Totodată, Zhu a afirmat că încercările Partidului Democrat Progresist de a „căuta independența cu forța" nu ar face decât să sporească tensiunile și să „împingă poporul taiwanez într-o situație periculoasă". 

Ministerul taiwanez al Apărării a transmis în urmă cu o săptămână că urmărește manevrele militare efectuate de Beijing în provincia sudică Fujian, situată vizavi de Taiwan. 

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite