Beijingul critică dur pătrunderea unui distrugător american în Marea Chinei de Sud. Ce spun SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a denunțat luni pătrunderea unui distrugător american într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing, după ce marina americană a anunţat că distrugătorul a întreprins acolo o „operaţiune de libertate a navigaţiei", informează AFP, citată de Agerpres.

Distrugătorul USS Milius. FOTO Profimedia
Distrugătorul USS Milius. FOTO Profimedia

Distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o „operaţiune de libertate a navigaţiei" într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing, într-un moment în care armata chineză desfăşoară exerciţii în jurul insulei Taiwan.

„Distrugătorul lansator de rachete USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji în insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea guvernului chinez", a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, într-un comunicat, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au însoţit şi au efectuat o supraveghere a navei".

Exerciţii militare ample lângă Taiwan

Într-un comunicat al marinei americane se arată că nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice (22 de km) de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune.

Prezența navei americane într-o zonă contestată a avut loc în condiţiile în care China întreprinde pentru a treia zi consecutiv exerciţii militare de mare anvergură lângă Taiwan, pentru a protesta împotriva unei vizite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în SUA.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite