Alianța anti-SUA dintre Rusia și China, o amenințare diferită față de orice s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece

0
0
Publicat:

China și Rusia au criticat de mult timp ceea ce pretind că este influența malignă a puterii SUA.

Exercițiu militar naval comu  China-Rusia/ FOTO: Profimedia
Exercițiu militar naval comu China-Rusia/ FOTO: Profimedia

Acum, ei trimit un semnal Occidentului că au puterea militară combinată pentru a contesta dominația SUA.

Marți, armata rusă a lansat exerciții navale și aeriene la scară largă în Marea Japoniei, alături de China.

Având loc în Oceanele Pacific și Arctic, în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, exercițiul „Ocean-24” are o scară masivă.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, acesta implică peste 400 de nave de război, submarine și nave de sprijin, peste 120 de avioane și elicoptere și peste 90.000 de militari.

„Acest exercițiu își propune să aprofundeze nivelul de cooperare strategică dintre armatele chineze și rusă și să le îmbunătățească capacitatea de a face față în comun amenințărilor la adresa securității”, a declarat luni Ministerul Apărării din China, a informat AFP.

Este a doua oară în doar trei luni când cele două puteri au organizat exerciții militare comune, cu cele desfășurate în apropiere de portul Guangdong, din sudul Chinei, în iulie.

Este un semn al alinierii militare tot mai mari a celor două state, China Power Project constatând că din cele 102 exerciții comune desfășurate de cele două armate din 2003, mai mult de jumătate au avut loc în ultimii șapte ani.

Graeme Thomson, analist la Eurasia Group, a declarat pentru Business Insider că Rusia și China trimit un mesaj.

Exercițiile navale ale Rusiei sunt menite să semnaleze că Moscova este încă o putere globală care poate opera într-o serie de teatre de apă albastră din întreaga lume”, a spus el. „Participarea Chinei face parte dintr-o tendință de lungă durată de cooperare strategică chino-rusă mai profundă și integrare militară”.

O axă anti-SUA

În ajunul invaziei Ucrainei de către Rusia, liderul Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei Vladimir Putin au declarat un parteneriat „fără limite” ca parte a misiunii lor comune de a contesta dominația globală a SUA.

În cei trei ani care au trecut de atunci, China a oferit Rusiei sprijin diplomatic și economic crucial, deoarece se confrunta cu izolarea din cauza invaziei Ucrainei și, potrivit SUA, oferă Kremlinului un sprijin din ce în ce mai mare pentru industria sa de arme.

Sfidând Occidentul, ambele națiuni își flexează puterea și își arată capacitatea de a proiecta forța militară.

Pacificul, unde SUA și aliații săi, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, au o prezență navală majoră, este un potențial punct de aprindere.

Exercițiile comune au loc în Marea Japoniei și în Marea Okhotsk.

China și Rusia au ambele dispute teritoriale cu Japonia, în timp ce China amenință Taiwanul cu o invazie, o mișcare care ar putea declanșa un conflict cu SUA.

Există în mod clar o intenție din partea Beijingului și Moscovei de a arăta că pot proiecta împreună puterea în Indo-Pacific”, a spus Thomson.

China continuă să-și consolideze parteneriatul cu Rusia, în ciuda criticilor din ce în ce mai dure din partea Occidentului.

Exercițiile militare din iulie au venit după ce NATO a acuzat China că este un „factor decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina.

Concurența se intensifică

Unii experți avertizează că forța militară comună rusă și chineză reprezintă o provocare serioasă pentru Occident.

Este o potențială amenințare la o scară cu care SUA nu s-a confruntat în decenii, cu armata sa concentrată pe lupta împotriva grupărilor militante în fața haosului din Orientul Mijlociu.

„O alianță pe scară largă China-Rusia ar prezenta Statelor Unite o amenințare diferită față de orice s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece”, a scris analistul Chels Michta într-un articol pentru Centrul pentru Analiza Politicii Europene în noiembrie anul trecut.

Comisia Congresului pentru Poziția Strategică a Statelor Unite în octombrie anul trecut a cerut Pentagonului să-și revizuiască de urgență strategia, astfel încât să poată lupta cu ambele puteri în același timp.

Unii analiști, totuși, indică tensiuni între Rusia și China care ar putea slăbi alianța.

Rusia a devenit un partener junior al Chinei lui Xi și se bazează din ce în ce mai mult pe aceasta pentru a-și menține mașina de război și economia în funcțiune.

SUA au spus că China oferă sprijin „foarte substanțial” pentru „mașina de război” a Rusiei în schimbul tehnologiei militare secrete rusești. Rusia, la rândul său, ajută China în domenii în care până acum a ezitat să-și arate sprijinul, cum ar fi tehnologiile pentru submarine, aeronautice și pentru rachete.

Și probabil că China folosește războiul din Ucraina în propriile scopuri, pentru a slăbi și a distrage atenția Occidentului, în timp ce plănuiește un posibil atac asupra Taiwanului, au scris analiștii de la Royal United Services Institute din Marea Britanie în iulie.

Dar, deocamdată, alianța este din ce în ce mai strânsă, iar Thomson a spus că SUA vor urmări cu atenție ultimele exerciții militare dintre Rusia și China.

„Acesta este încă un semnal că mediul geopolitic continuă să se deterioreze pe fondul competiției mari puterii”, a spus el.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite