Un fost agent al CIA, condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj în folosul Chinei. A pledat vinovat
0Un fost agent al CIA, principala agenţie de informaţii a Statelor Unite, a fost condamnat miercuri la zece ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei, a anunţat Departamentul american de Justiţie.
Alexander Yuk Ching Ma, 71 de ani, din Honolulu, fost ofițer al Agenției Centrale de Informații (CIA), a fost condamnat, miercuri, pentru conspirație în vederea colectării și furnizării de informații privind apărarea națională către Republica Populară Chineză (RPC).
El a fost arestat în august 2020, după ce a recunoscut în fața unui angajat FBI sub acoperire că a facilitat furnizarea de informații clasificate unor ofițeri de informații angajați de Biroul de Securitate de Stat din Shanghai (SSSB) al RPC.
Alexander Yuk Ching Ma, 71 de ani, a pledat vinovat în mai pentru „conspiraţie cu scopul de a colecta şi a furniza informaţii despre apărarea naţională Chinei”
Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la CIA, între 1982 şi 1989, la fel ca un membru al familiei sale din 1967 până în 1983.
Potrivit documentelor judiciare, el a fost abordat în 2001 de serviciile chineze care i-au cerut să le prezinte această rudă, decedată între timp. În timpul unei întâlniri într-un hotel din Hong Kong, ei au livrat informaţii clasificate în schimbul a 50.000 de dolari în numerar.
În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a aplicat pentru un loc de muncă ca traducător la biroul FBI din Hawaii, unde locuia atunci.
În conformitate cu termenii acordului de recunoaștere a vinovăției, Alexander Yuk Ching Ma trebuie să coopereze cu Statele Unite pentru tot restul vieții sale, inclusiv prin supunerea la interogatorii din partea agențiilor guvernamentale americane.
La audierea de condamnare, avocatul guvernului a declarat instanței că Ma a fost cooperant și a luat parte la mai multe sesiuni de interviuri cu agenții guvernamentali.
Ma a fost condamnat la 10 ani de închisoare, urmați de cinci ani de eliberare supravegheată.
Anunțul a fost făcut de procurorul general adjunct Matthew G. Olsen de la Divizia de securitate națională a Departamentului de Justiție, de procurorul Clare E. Connors pentru districtul Hawaii și de directorul adjunct executiv Robert Wells de la Divizia de securitate națională a FBI.
Cazul a fost investigat de birourile FBI din Honolulu și Los Angeles.