Tipuri de alimente care pot ajuta în combaterea maladiei Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor afectate de demenţă a fost, în 2011, de 36,5 milioane de persoane. Prognoza pentru 2050 este de 115,3 milioane de persoane.

Demenţa este o tulburare neurodegenerativă al cărei debut este insidios şi care produce un declin continuu al funcţiilor cognitive. Circa 10% din adulţii peste 60 de ani şi 50% din cei peste 90 de ani suferă de demenţă, potrivit statisticilor.

Specialiştii estimează că la fiecare 20 de ani numărul persoanelor cu demenţă se va dubla. Cei mai frecvenţi factori de risc sunt vârsta înaintată, genul feminin, depresia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala ischemică cardiacă, accidentul vascular cerebral.

Pacienţii au tulburări de memorie, afazii, nu-şi pot coordona mişcările, nu recunosc sau nu identifică obiectele din proximitate sau părţi ale propriului corp şi suferă de tulburări de comportament – depresie, halucinaţii, idei delirante.

Boala Alzheimer reprezintă 60-70% din cazurile de demenţă, fiind cel mai des întâlnită afecţiune neurodegenerativă.  Profilaxia bolii include contracararea factorilor de risc: bolile vasculare precum diabetul, hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi lipsa activităţii fizice.

Imagine indisponibilă

Anumite alimente poat ajuta în combaterea acestei maladii. De exemplu, uleiul de măsline este bogat în vitamina K şi vitamina E şi ajută la protejarea celulelor în faţa radicalilor liberi. În plus, conţine grăsimi mononesaturate sănătoase. Spanacul şi varza conţin şi ele vitamina K cu proprietăţi antioxidante remarcabile.

sardine

Sardinele. Specialiştii consideră că acizii graşi omega-3 pot creşte rezistenţa la atacul radicalilor liberi. Este recomandat consumul acestui tip de peşte, la fel şi a somonului, de două ori pe săptămână.

Imagine indisponibilă

Nucile, la rândul lor, sunt alimente care conţin şi ele acizi graşi omega-3 care ajută la protejarea împotriva degenerării creierului.

Turmericul pentru dureri de genunchi Foto manukafeed com - credit pexels com

Turmericul conţine vitamina E cu proprietăţi antioxidante. Acest condiment a fost asociat cu îmbunătăţirea memoriei, a atenţie şi a funcţiilor cognitive.

Ceai de rozmarin - slăbeşte 3 kg în 7 zile cu el

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, împlicaţi în ciclurile celulare şi de supravieţuire. Se recomandă să se consume măcar o dată pe zi.

Vinul roşu este bogat în resveratrol şi alte flavonoide cu acţiune antioxidantă. Se recomandă un singur pahar pe zi.

Imagine indisponibilă

Citricele sunt o sursă bună de acid folic – o vitamină solubilă în apă – necesară pentru sinteza unor substanţe ale sistemului nervos, cum sunt neurotransmiţătorii.


 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite