Te confrunți cu transpirația excesivă? Iată care ar putea fi cauza
0Transpirația este un proces fiziologic al organismului și este un mod natural al acestuia de a se răcori, în urma efortului, sau atunci când are o temperatură mai ridicată decât cea normală. Temperatura optimă a corpului este de circa 37 de grade Celsius, deși aceasta poate varia cu un grad sau două de la o persoană la alta, relatează Health.

Cu toate că transpirația este firească atunci când vremea este caldă, în timpul efortului fizic sau atunci când te confrunți cu stresul emoțional, unele persoane transpiră foarte mult indiferent de vreme sau de activitate. Transpirația excesivă se numește hiperhidroză.
Persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă au glandele sudoripare hiperactive. Este posibil ca acestea să aibă în mod constant palmele transpirate, picioarele, axilele sau alte părți ale corpului.
Iată care sunt semnele și simptomele hiperhidrozei:
- Transpiri fără motiv: Transpirația abundentă, chiar și în stare de repaus sau la temperaturi mai scăzute.
- Persoanele cu hiperhidroză își pot schimba hainele de mai multe ori pe zi din cauza transpirației
- Transpirația excesivă poate perturba viața de zi cu zi, făcând dificilă ținerea în mână a obiectelor din cauza palmelor transpirate sau provocând disconfort din cauza urmelor vizibile de transpirație pe haine.
- Transpirația excesivă la nivelul palmelor și tălpilor, care nu este proporțională cu nivelul de activitate sau cu temperatura.
- Transpirația abundentă poate duce la iritații ale pielii.
În cazul în care membrii familiei s-au confruntat cu transpirația excesivă, este posibil să fiți predispus genetic la hiperhidroză.
Hiperhidroza poate fi:
- primară
- secundară.
Hiperhidroza primară implică transpirația excesivă în una sau mai multe zone, precum tălpile, palmele, fața, zona inghinală sau axilele. Hiperhidroza primară se dezvoltă adesea în copilărie fără o cauză aparentă.
Hiperhidroza secundară este adesea cauzată de o afecțiune sau apare din cauza unor factori externi. Hiperhidroza secundară implică, de obicei, transpirația excesivă a întregului corp.
Cauzele posibile:
- Afecțiuni endocrine: Afecțiunile care perturbă echilibrul hormonal sau provoacă fluctuații hormonale sunt legate de hiperhidroză. Exemplele includ hipertiroidismul, diabetul zaharat, menopauza, boala Graves și sindromul Cushing.
- Afecțiuni neurologice: Afecțiunile care afectează creierul, măduva spinării sau nervii pot provoca transpirație excesivă. Printre exemple se numără boala Parkinson, leziuni ale măduvei spinării, encefalita și sindromul Guillain-Barre.
- Medicamente: Unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau fără pot provoca transpirație excesivă ca efect secundar, inclusiv antidepresivele, antibioticele, medicamentele pentru chimioterapie, analgezicele și medicamentele pentru alergii și astm.
- Factori legați de stilul de viață: consumul de cofeină, alcool și alimentele picante pot declanșa transpirația abundentă.
Când să consulți medicul
Transpirația abundentă poate varia de la o ușoară neplăcere la o problemă deranjantă și inconfortabilă. Poți consulta medicul dacă:
- Transpirația îți provoacă un disconfort semnificativ, jenă sau îți afectează activitățile zilnice și interacțiunile sociale.
- Începi brusc să te confrunți cu transpirație excesivă fără o cauză aparentă sau observi că transpiri pe timp de noapte sau la temperaturi mai scăzute.
- Prezinți alte simptome, precum pierderea în greutate, palpitații, febră și oboseală.
Iată câteva remedii:
- Folosește antiperspirant pe pielea uscată înainte de culcare
- Optează pentru materiale textile precum bumbacul și inul.
- Limitează alimentele picante, cofeina și alcoolul.