Ce riscuri pentru sănătate găsim la piscină. Infecțiile urechii, cele mai frecvente

0
Publicat:

De cum începe să se încălzească vremea, începe cu toții să ne gândim la vacanțe și la excursii, la plajă dacă se poate. Dar când temperaturile devin caniculare, o baie într-o piscinî sau în apa mării e tot ce ne mai putem dori. Însă tebui să știm că acestea nu sunt lipsite de riscuri.

Riscuri pentru sănptate la piscină  FOTO Shutterstock
Riscuri pentru sănptate la piscină FOTO Shutterstock

Orice baie într-o piscină insuficient curățată sau în mare se poate lăsa uc urmări serioase pentru sănătate. Și nu doar pericolul de înec este prezent, ci infecțiile sunt, de asemenea, un motiv pentru a fi foarte atenți atunci când mergem la scaldă.

O piscină care nu e igienizată corect sau apa mării pot fi surse de infecții.

Infecțiile ORL sunt cele mai frecvente în sezonul estival, din cazua apei infestate care poate păstrunde în canalul urechii. Mediul umed şi cald al canalului urechii este unul propice dezvoltării microorganismelor.

Infecții frecvente cauzate de apă

,,Otita de piscină poate provoca disconfort şi durere de ureche, uneori extrem de intensă şi care apare mai ales la atingere, cu roşeaţă şi îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzaţia de ureche înfundată, secreţii din ureche şi reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea şi febră şi umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii”, a explicat pentru Digi 24 dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul clinicii Medikali..

Infecţia micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală şi se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar şi cu ureche înfundată, secreţii. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul şi deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului şi chiar cu durere”, a mai explicat dr. Covaci Anca.

Medicul mai recomandă alegerea piscinelor şi zonelor de înot curate şi bine întreţinute.

Recomandările specialistului

Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteţi apela la unele personalizate, realizate de către audioprotezişti. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieşirea din apă, soluţii dezinfectante şi cu efect desicant, precum alcoolul boricat”, mai arată medicul.

„Cel mai important, după fiecare şedinţă de înot, asiguraţi-vă că vă uscaţi urechile cu atenţie folosind o cârpă moale/colţul de la prosop sau şerveţele de hârtie. Înclinaţi-vă capul pe o parte şi trageţi uşor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, a precizat medical, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, boala diareică, erupţiile cutanate, infecţiile respiratorii, dar şi infecţiile tractului urinar sunt alte afecțiuni pe care le putem face din cauza apei din mare, bazine şi lacuri contaminate. Aproape jumătate dintre cazurile de diaree sunt cauzate de paraziţii de cryptosporidium.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite