Video Supa care ne ajută să scăpăm de răceli, rețeta Jamilei: Gustul este nemaipomenit, este un remediu din străbuni care ne alină și răsfață
0Supa de pui nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătosă. Mai ales, iarna, în plin sezon al gripelor, zeama fierbite de pui face adevărate minuni, fiind eficientă împotriva răcelii.

Jamila Cuisine, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari din România, ne prezintă rețeta de supă cu pui cu cele mai pufoase găluște.
Puteți face această supă și cu pui din comerț, însă supă cea mai bună se face neapărat din carne crescută natural, eventual la țară, susține Jamila.
„Gustul este nemaipomenit. În copilărie mâncăm supă de pui doar când eram bolnavă, însă pe măsură ce-am crescut, am început să iubesc această supă delicioasă și aromată”, explică aceasta.
Pentru supă aveți nevoie de trei morcovi, două cepe, un kg carne de pui cu os, un păstârnac, o țelină mica, o legătură de pătrunjel și sare.
Pentru găluște aveți nevoie de 60 g griș, un ou, o lingură de ulei, o lingură apă, un vărf de cuțit de praf de copt, puțină sare.
„Pentru o supă de pui cu găluște reușită, aveți nevoie de carne cu os, sau chiar de oase de pasăre. Cu cât adăugați mai multă carne cu os, cu atât va fi mai gustoasă. Eu am folosit spate, pulpe și aripi de pasăre. Că să rămână limpede, supă se spumează des și se fierbe la foc mic. Eventual mai puteți adaugă și apă rece puțîn câte puțîn. Când carnea e aproape gata adăugăm legumele. Puneți rădăcinoase, ceapă și morcov”, spune Jamila Cuisine.
Cum facem cele mai bune și mai pufoase găluște pentru supă
Găluștele pentru supă de pui nu ies mereu cum trebuie, uneori sunt tari și deloc pufoase. Așa că va propun rețeta mea de găluște care nu ies niciodată tari, spune Jamila. În compoziția pentru găluște pune mereu puțin ulei, puțină apă și un vârf de cuțit de praf de copt.
„Această este rețeta moștenită de la mama, că și ciorba de perișoare. Evident că voi puteți omite praful de copt, însă e o cantitate foarte mică și nu face rău. Apoi adaug gris până ce obțin o compoziție potrivit de tare. Adică nici prea tare cât să nu curgă din lingură și nici prea moale încât să se destrame galustele în apă. Consistentă ar trebui să fie asemănătoare cu cea a unei smantani groase”, explică aceasta.
Compoziția se lasă apoi puțin „să se odihnească 5-10 minute”, apoi se formează găluștele pentru supă de pui și se pun în apă care fierbe la foc mic.
„Le las să fiarbă cam 10 minute și apoi pun peste ele puțină apă rece și le mai las încă 5 minute. Apa rece le face extrem de pufoase. Nu fac găluștele niciodată direct în supă. În primul rând pentru că supa își pierde limpezimea. Apoi pentru că dacă nu-mi ies cum vreau, pot să fac altele fără să fie nevoie să le pescuiesc din supă. Găluștele se pun apoi în supă și imediat adăugăm și pătrunjelul tocat și supă este gata. Servim supa de pui cu găluște fierbinte, cu mult pătrunjel deasupra”, concluzionează Jamila.
De ce este bine să mâncăm supă de pui când suntem răciți
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, supa de pui este un fel de „confort food”, ceva ce ne „alină și ne răsfață, un remediu din străbuni care rămâne la fel de eficient și astăzi”
„Ce facem când suntem răciți? Ne odihnim, consumă multe lichide și mâncăm supă de pui! S-a dovedit științific că această metodă tradițională de tratament este eficientă împotriva răcelii. Consumul unui bol cu supă poate micșora inflamația pulmonară prin scăderea activității globulelor albe ce au declanșat procesul inflamator. În plus supa hidratează și încălzește corpul din interior. Puneți lângă ea și un ardei iute- conține capsaicină, o substanță care reduce secreția de lichide din nas, fluidifică mucusul din bronhii și decongestionează respirația. Supa de pui nu este doar hrănitoare, este un preparat aparte, o licoare caldă și dulceagă care ne liniștește și ne încălzește”, spune dr. Bilic, într-o postare pe pagina sa de FB.