Sucurile cu îndulcitori artificiali pot crește riscul de cheaguri de sânge și pot provoca atacuri de cord. Care este explicația specialiștilor

0
Publicat:

Un studiu arată că băuturile care conțin îndulcitori artificiali cresc riscul formării cheagurilor de sânge. Acestea pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, avertizează specialiștii.

Sucurile cu îndulcitori artificiali sunt periculoase FOTO: Shutertock
Sucurile cu îndulcitori artificiali sunt periculoase FOTO: Shutertock

Potrivit Business Inside, în cadrul unui studiu efectuat pe 10 persoane sănătoase, reactivitatea trombocitelor, sau coagularea, a fiecărei persoane a crescut după ce a consumat băuturi care conțin eritritol, ingredientul principal din mulți îndulcitori populari. Comparativ, 10 persoane care consumau băuturi cu aceeași cantitate de zahăr nu au observat modificări ale activității trombocitelor din sânge.

Cheagurile de sânge pot provoca accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord. De fapt, un studiu din 2023 a constatat, de asemenea, că eritritolul este legat de un risc crescut de atacuri de cord, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Studiile anterioare au asociat toți îndulcitorii artificiali - inclusiv aspartamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații din stevia - cu un risc mai mare de cancer și diabet de tip 2.

Experții în sănătate recomandă limitarea zahărului și obținerea de dulceață din alte surse.

Pentru a pierde cu adevărat în greutate și pentru a vă proteja sănătatea pe termen lung, ar trebui să vă limitați consumul de zahăr și îndulcitori. Cel mai bine este să nu consumați mai mult de 25 de grame pe zi, fie că folosiți zahăr brun, miere sau agave.

Dieteticianul Samantha MacLeod a declarat pentru Business Insider că „obținerea zahărului din fructe este cea mai bună opțiune, deoarece oferă bonusuri precum vitamine, micronutrienți și fibre”.

Ea a recomandat, de asemenea, scufundarea fructelor în „ciocolată neagră ca substitut pentru deserturile ultraprocesate, cum ar fi prăjiturile sau înghețata”.

Un alt dietetician, Lauren Manaker, a recomandat să vă îndulciți cu curmale smoothie-urile sau prăjiturile de casă. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite