Experții în sănătate dezvăluie cele mai rele băuturi bogate în zahăr care reduc calitatea somnului

0
Publicat:

Băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucurile, băuturile energizante și anumite sucuri de fructe, pot oferi o explozie rapidă de energie, însă au consecințe asupra sănătății generale, în special asupra calității somnului.

Băuturile bogate în zahăr afectează calitatea somnului FOTO: ARHIVA
Băuturile bogate în zahăr afectează calitatea somnului FOTO: ARHIVA

Potrivit medicilor, consumul excesiv de zahăr din aceste băuturi poate duce la căderi de energie și la fluctuații crescute ale zahărului din sânge, care pot perturba tiparele de somn și pot face dificilă adormirea sau menținerea somnului.

Evitați: Matcha îndulcită

Specialiștii citați de shefinds, susțin că Matcha (ceai verde) îndulcită, în ciuda beneficiilor sale pentru sănătate, poate deveni o băutură bogată în zahăr dacă este preparată cu zaharuri adăugate sau îndulcitori. C

Consumul unei astfel de băuturi aproape de ora de culcare poate avea un impact negativ asupra calității somnului în mai multe moduri. Zahărul adăugat poate duce la creșteri și scăderi ale nivelului de glucoză din sânge, ceea ce vă poate perturba capacitatea de a adormi sau de a menține un somn odihnitor.

În plus, conținutul de cofeină din matcha, poate acționa ca un stimulent, putând afecta capacitatea dumneavoastră de a adormi sau de a rămâne adormit.

„Consumul de matcha, un tip de ceai verde pudră, înainte de culcare nu este în general recomandat din cauza potențialului său de a provoca insomnie. Matcha conține cofeină, deși într-o cantitate mai mică în comparație cu cafeaua, dar totuși suficientă pentru a avea un efect stimulator asupra organismului”, spune dr. Lisa Richards, nutriționist, pentru shefinds.

Potrivit medicului, cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central, promovând trezirea și vigilența.

„Chiar și o cantitate moderată de cafeină din matcha consumată seara poate perturba ciclul natural al somnului și face dificilă adormirea sau menținerea unui somn profund”, explică nutriționistul.

Matcha este, în general, o băutură sănătoasă atât timp cât nu este supraîncărcată cu zahăr, dar dr. Richards spune că: „în general, este recomandabil să consumați matcha mai devreme în timpul zilei pentru a evita interferența cu tiparele de somn și pentru a promova un somn odihnitor”.

Băuturile bogate în zahăr perturbează somnul

Băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucurile, băuturile energizante și anumite sucuri de fructe, sunt o parte obișnuită a dietelor multor persoane. Deși pot oferi o explozie rapidă de energie sau dulceață, acestea pot avea consecințe neintenționate asupra sănătății generale, în special asupra calității somnului. Consumul excesiv de zahăr din aceste băuturi poate duce la căderi de energie și la fluctuații crescute ale zahărului din sânge, care pot perturba tiparele de somn și pot face dificilă adormirea sau menținerea somnului.

„Băuturile energizante îndulcite cu zahăr au un conținut ridicat de zahăr, calorii și cofeină”, spune dr. Jesse Feder, dietetician.

În plus, au cantități mari de cofeină care pot de fapt să perturbe somnul, să crească stresul și să crească nivelul de cortizol.

„Acest lucru poate contribui la creșterea în greutate, precum și la acumularea de grăsime în tot corpul și în stomac”, spune medicul.

Ce băuturi recomandă medicii

Dacă sunteți în căutarea unui impuls nocturn fără a vă sacrifica somnul, există o mulțime de alternative mai sănătoase. Ceaiul de musețel este bine cunoscut pentru proprietățile sale calmante, datorită antioxidanților precum apigenina.

„Ceaiul de mușețel ajută la promovarea relaxării, reducând nivelurile de cortizol asociate cu creșterea în greutate indusă de stres. Adăugarea unui strop de lămâie nu numai că îmbunătățește aroma, dar oferă și vitamina C, susținând metabolismul în timpul nopții”, spune dr. Walker, specialist în nutriție.

De asemenea, laptele ajută la relaxarea corpului și a minții înainte de culcare. Băuturile calde sunt adesea asociate cu relaxarea și pot semnala corpului tău că este timpul să se liniștească.

„Turmericul conține curcumină, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii care pot ajuta la gestionarea greutății. Căldura laptelui de aur promovează o rutină liniștitoare înainte de culcare, contribuind la bunăstarea generală”, susține dr. Walker.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite