Românii aleg prăjiturile foarte dulci și ieftine. Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar despre gustul cofetăriei de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România încă nu avem o educație în domeniul cofetăriei. Românii aleg prăjiturile foarte dulci și ieftine. Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar despre gustul cofetăriei de lux

Arta dulciurilor de calitate și sănătoase  Credit foto: Andrei Popa
Arta dulciurilor de calitate și sănătoase Credit foto: Andrei Popa

Un bun cunoscător al cofetăriei și patiseriei franceze, cu masterclassuri pe care le-a urmat cu Chefi de renume din Franța și România, Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar a vorbit la Adevărul Live despre ce înseamnă cofetăria de lux, de ce a ales  rafinamentul francez și cum vrea să îi învețe pe români ce înseamnă dulciurile sănătoase dar și gustoase, totul într-o nouă ediție realizată și moderată de Antoaneta Banu.

Cofetăria de lux nu înseamnă scump ci calitatea ingredientelor

Absolvent de Management și Drept, fostul corporatist care a lucrat prin bănci și multinaționale a ales să își urmeze pasiunea pentru cofetărie pe care și-a descoperit-o din copilărie, când făcea cozonaci împreună cu bunica lui.

În 2018 a început să lucreze cu maeștrii cofetari celebrii din Franța și România, iar în perioada pandemiei, pe zoom, în propria bucătărie participa online la master class-uri pentru a-și rafina tehnica și a se actualiza în arta cofetăriei.

Răzvan Gabriel Costea a ales zona de cofetărie și patiserie franceză pentru că el consideră că este cea mai rafinată gastronomie din câte există în acest moment. “Francezii au dus cofetăria la cel mai înalt nivel. Ei spun că au o cofetărie și o patiserie glamour, sau lux în farfurie” spune Chef cofetar Costea pentru Adevărul Live.

Traducând acest concept pentru clienții români, cofetăria glamour nu înseamnă în mod special scump, prețuri ridicate. Lux în farfurie este reprezentat de calitatea ingredientelor pe care consumatorul de regăsește într-o prăjitură care să le împlinească pofta de dulce, dar să nu le pună sănătatea în pericol.

Chef cofetar Costea oferă exemplul celebrei prăjituri iubită de toți românii: amandina despre care spune că este un pandișpan îmbibat cu un siorp de zahăr ars, la care se adaugă o cremă făcută din margarină și deasupra cu un fondant tot din zahăr.

” Practic, în această prăjitură clientul mănâncă doar zahăr. Eu am adăugat acest tip de prăjitură în gama mea de produse pentru că m-am confruntat cu o cerere mare. Dar am schimbat rețeta.  În amandină crema pe care o prepar din ciocolată și frișcă lichidă, pentru că eu vreau să le arăt clienților mei că le propun varianta de calitate” spune Răzvan Gabriel Costea în interviul din Adevărul Live.

Într-o prăjitură de 15 lei nu ai cum să găsești calitate

Așa cum declară în Adevărul Live, Chef cofetar Costea, conceptul produselor și al cofetăriei sale se bazează pe ingrediente curate, de calitate, care sunt realizate în propriul lui laborator.

Piureurile de fructe care stau la baza dulciurilor lui Chef Costea sunt preprate de el însuși, pentru că acestea au rolul de a înlocui o mare parte din zahărul din dulciuri.

Din experiența pe care o are cu clientul de la noi, el declară că marea majoritate a românilor preferă prăjiturile foarte dulci și ieftine pentru că românilor nu le-a explicat nimeni până acum ce înseamnă gustul de calitate pe care trebuie să-l regăsească într-un produs dulce.

“Într-o prăjitură de 15 lei nu are cum să se regăsească ingrediente de calitate pentru că este imposibil să te încadrezi într-un asemnea preț. Văd că românii preferă prăjiturile foarte dulci și ieftine. Sunt consumatori care îmi spun că prăjiturile mele sunt bune, dar nu sunt suficient de dulci. Depinde ce tip de prăjitură alege. Și eu asta vreau să-l ajut să înțeleagă. La mine dulcele nu vine din cantitatea de zahăr pe care o folosesc, ci din cantitatea de piureuri de fructe sau de ciocolată. Eu prepar totul la mine în laborator. De exemplu, pasta de fistic eu o fac. Eu cumpăr boabele, le pun la decojit, le curăț, apoi le fac eu cu mâna mea pastă. Distribuitorii îmi oferă pasta de fistic gata preparată. Deși ei scriu pe pachet că este 100% fistic, pe etichetă este trecut 25% fistic. Și atunci cum să ai calitate dacă se folosește un ingredient contrafăcut?!” spune Chef Costea în Adevărul Live.

O cofetărie unde clientul să trăiască experiența dulciurilor de caliatate

Costea aduce un nou concept de produse de dulciuri, iar cofetăria lui își dorește să devină un loc unde să facă educație clienților și să le arate ce înseamnă un dulce cu ingredinete curate și gustul calității.

Chef cofetarul spune că prăjiturile lui nu sunt pentru toată lumea, iar clientul care cumpără de la els ă descopere ce înseamnă combinația gusturilor.

”Anul acesta am participat la Competiția Națională a Cofetarilor unde am câștigat premiul la Cel mai bun gust. Ori asta vreau eu să îl fac pe clientul meu să descopere. Cum să savureze o prăjitură, cum să îi simtă textura, cum se combină gusturile. Pentru că aici  este foarte important cum combinăm gusturile, fiind o problemă de chimie alimentară. Să cunoști ce cu ce și cum se potrivește. Eu asta fac. Îi învăț pe români cum să mănânce o prăjitură și cum să o aleagă și cum să facă diferența între o prăjitură de calitate și una foarte dulce și ieftină” spune Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar

Urmărește integral ediția din Adevărul Live și află care sunt ingredientele folosite de Chef Costea în laboratorul lui și care sunt produsele preparate de el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite