Cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun, de la Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat în ediția „Adevărul Live”, chef-cofetar Răzvan Gabriel Costea oferă în exclusivitate cititorilor „Adevărul” cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun.

Brioche à la cannelle cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun FOTO Andrei Popa
Brioche à la cannelle cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun FOTO Andrei Popa

În ediția „Adevărul Live” realizată și moderată de Antoaneta Banu, chef cofetarul Răzvan Gabriel Costea, specializat în cofetăria franceză oferă rețeta care are un aluat ce poate să fie folosit și pentru o prăjitură, dar și pentru cozonaci.

Cu zahăr puțin, rețeta ușoară poate să fie folosită și pentru cozonac

Începe sezonul dulciurilor dar și al kilogramelor în plus. Încearcă cea mai ușoară rețetă de prăjitură de Crăciun, de la Răzvan Gabriel Costea, Chef cofetar

Cel mai important este că rețeta conține foarte puțin zahăr, doar unt și mai ales nu îți va lua foarte mult de preparat. Mai mult, dacă îți mai rămâne ceva cantitate pe care nu vrei să o folosești imediat, ea se poate pune într-o pungă și să fie congelată. Aluatul nu își va pierde nici prospețimea, nici frăgezimea și nici elasticitatea.

Brioche à la cannelle sau ruladă cu scorțișoară

În Franța, la Paris brioche à la cannelle face parte din diminețile francezilor, împreună cu o cafea sau un ceai, indiferent de anotimp.

Originea ei este însă în Suedia, unde se numește kanelbulle. Rețeta este foarte veche, se pare  de origine bizantină. Vikingii, comercianți dar și  războinici au adus această brioșă  în nordul Europei.

Germania menționează și ea o rețetă de „pâine cu scorțișoară” într-o carte de la începutul secolului al XVI-lea iar delicoasa brioșă va traversa oceanul, în Statele Unite în secolul al XIX-lea. Dar istoria celebrei pâinici cu scorțișoară arată că Suedia este capitala kanelbulle.

Cu scorțișoară, cu glazură, cu stafide, cu ciocolată, oricum o regăsim, brioșa este o rețetă simplă și “franțuzită” cu untul specific gastronomiei pariziene. Dacă nu ai încercat până acum așa ceva, chef cofetarul Răzvan Gabriel Costea te sfătuiește să o prepari pentru Crăciunul lui 2022. Poate să fie începutul unei frumoase prietenii între tine și brioche à la cannelle.

Ingrediente Aluat

Făină 500 gr

Lapte 200 gr

Zahăr 80 gr

Ouă 2 buc

Sare 7 gr

Drojdie proaspătă  20 gr

Unt 85 gr

Umplutura 

Unt moale 70 gr

Zahăr brun 60 gr

Scorțișoară 10 gr

Glazura

Zahăr pudră 120 gr

Lapte 25 gr

Vanilie

Un praf de sare

Cum se prepară aluatul

Chef cofetarul Răzvan Gabriel Costea spune că aluatul poate să fie folosit și pentru cozonac, dar atrage atenția că nu este vorba de cel clasic, românesc. Brioșa à la cannelle este tipul de aluat unde este esențial să se simtă gustul untului, în spiritul cofetăriei franceze.

Într-un bol se pune făina și drojdia și se frământă ușor. Separat, într-un alt bol se amestecă cele două ouă cu zahărul și sarea. Se mixează bine, până se dizolvă sarea și zahărul.

Când s-a obținut un melanj bun, conținutul se pune în recipientul unde ai deja făina și drojdia. Și începe frământarea aluatului timp de 10 minute sau până când obținem o cocă elastică.

Se adaugă untul, care nu se topește. El se pune sub formă de cubulețe mici pentru a fi ușor de amestecat în aluat. Apoi se lasă la dospit, aproximativ 60 de minute. Timpul de creștere este influențat  foarte mult de cât de cald este în bucătărie.

După ce coca a crescut bine și este dolofană, poți să îl transformi în ce variantă dorești. Fie îl tai în fâșii lungi unde pui umplutura și apoi îl încolăcești, ca un melcișor, fie îl faci sub formă de ruladă, fie sub formă de cozonac.

După ce îl pui la tavă, îl mai lași un pic la creștere și merge la cuptor, la o temperatură de 160 și circa 30 de min.

Cum se prepară umplutura și glazura

Untul moale se amestecă bine cu zahărul brun, cu scorțișoara. Se mixează bine și pe foaia de aluat întinsă bine, cam pe o grosime de 5 mm se presară uniform umplutura.

Zahărul pudră împreună cu laptele, vanilia și praful de sare se pun toate într-un bol și se amestecă ușor, fără a fi bătut cu forță. Glazura poate să fie turnată peste brioșe, melcișorii sau chiar cozonaci fie imediat după ce sunt scoși de la cuptor și sunt calzi, fie după ce se răcesc. Răzvan Gabriel Costea spune că nu este obligatoriu să folosești glazura, iar umplutura poate să fie și cea din cozonacul nostru, cu stafide, nucă, cacao.

Urmărește cu atenție video atașat și află toate explicațiile oferite de Răzvan Gabriel Costea, chef cofetar. Îți doresc să te bucuri de frumusețea de a prepara brioche à la cannelle împreună cu toți cei dragi.

Și chiar dacă va ninge cu multă făină în bucătărie și coca o să fie peste tot, bucuria și savoarea prăjiturilor de Crăciun este unică. Poftă bună.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite