Rădăcina de lemn dulce: proprietăţi benefice ale plantei care face minuni pentru sănătatea tractului digestiv, rinichilor şi ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. FOTO topremediinaturiste.ro
Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. FOTO topremediinaturiste.ro

Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. A fost numită planta anului 2012, în cadrul unui congres susţinut în Germania, graţie numeroaselor efecte benefice pentru sănătate. Lemnul dulce se numără printre cele mai folosite ingrediente în industria farmaceutică.

Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. Este de 60 de ori mai dulce decât zahărul

Lemnul dulce este o plantă medicinală care creşte spontan în albiile secate ale rîurilor şi în luncile neîmpădurite. La noi în ţară creşte în zona Vrancea, Suceava sau Dobrogea, fiind cunoscută şi ca dulcişor, iarbă dulce sau rădăcină dulce.

De la lemnul dulce se foloseşte rădăcina, bogată în substanţe zaharoase, fiind de 60 de ori mai dulce decît zahărul, iar din 3 sau 4 kg de rădăcini proaspete se poate obţine 1 kg de produs uscat. În compoziţia rădăcinilor de lemn dulce s-au fost identificate peste 150 de substanţe benefice pentru sănătate, cum sunt  calciu, fosfor, sodiu, molibden, vitamina B, mangan, zinc, fier şi cupru. De asemenea, conţinutul în amidon e de 30%, iar cel de lipide sub 1%, substanţe amare, rezine (5%) şi aminoacidul asparagină. 

Planta este folosită în medicină de peste 5.000 de ani, tratând o serie întreagă de afecţiuni şi întărind sistemul imunitar, fiind eficientă şi la asimilarea altor medicamente, prin mărirea efectului curativ.

Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. Indicată în inflamaţiile cronice ale tractului digestiv

Rădăcina de lemn dulce este foarte eficientă în fluidizarea expectoraţiei, fiind recomandată în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, însoţite de procese inflamatorii. De asemenea, infuzia de lemn dulce previne sau ameliorează efectele nocive ale aspirinei, prin protejarea stomacului şi creşterea imunităţii. Este recomandată şi în cazul răcelilor şi gripei.

Maceratul de lemn dulce este indicat mai ales în cazul ulcerului, cu eficienţă în inflamaţii cronice ale tractului digestiv. În astfel de situaţii se poate prepara maceratul din 100 sw grame de pulbere de rădăcină, în 50 ml apă rece. Compoziţia se ţine la frigider şi se administrează câte trei linguriţe pe zi, în timpul crizelor. Rădăcina de lemn dulce este eficientă şi în cazul constipaţiei, dar şi în tratarea afecţiunilor bucale, cu rezultate în combaterea bacteriilor din cavitatea bucală, responsabile cu apariţia cariilor dentare şi a bolilor gingivale. În acest scop, se folosesc trei linguri de rădăcină mărunţită care se pun în 100 ml apă şi se fierb timp de cinci minute. Compoziţia se strecoară şi apoi se foloseşte, după mese, la clătirea gurii.

Acţiunea antispastică şi cea diuretică recomandă lemnul dulce în cazuri de calculoză renală şi biliară. Ba chiar, evoluţia hepatitelor virale de tip A, B, C poate fi stagnată în urma tratamentului cu rădăcina de lemn dulce, după cum s-a dovedit în urma unui studiu realizat în Japonia, ocazie cu care s-a observat şi tratarea carcinoamele hepatice, mai ales în fază incipientă. În timpul cercetării s-a observant că glicirizina din lemnul dulce este utilă în cazul hepatitei cronice şi a cirozei hepatice.
Nu în ultimul rând, tinctura de lemn dulce se foloseşte şi în reumatism, dar şi în cazuri de lupus eritematos, ca tratament de sine stătător sau ca adjuvant.

Rădăcina de lemn dulce, proprietăţi. Eficienţă în tratarea tulburărilor specifice premenopauzei

Interesant este că lemnul conţine substanţe asemănătoare cu hormonii steroidici, secretaţi de glanda suprarenală, care măresc imunitatea organismului la infecţii. Previne şi combate osteoporoza, iar pentru că este bogat în estrogeni naturali, favorizează asimilarea calciului şi ajută la menţinerea densităţii osoase la femei, fiind eficient şi în tratarea tulburărilor specifice premenopauzei, cum sunt bufeurile, transpiraţia şi iritabilitatea, conform topremediinaturiste.ro

În urma unui alt studiu desfăşurat în Japonia, s-a constatat că administrarea de lemn dulce în cazul femeilor care nu puteau rămâne însărcinate din cauza sindromului ovarelor polichistice a dus la sarcină la 25% din femeile tratate timp de câteva luni.
Rădăcina de lemn dulce are şi acţiune antialergică, dovedindu-se de ajutor în inflamaţii ale ochilor, dermatite de natură alergică, urticarie şi eczema. Este bună şi care antiinflamator articular, din rădăcini putând fi obţinut un preparat care diminuează cantitatea de colesterol din sânge. De asemenea, din rădăcinile de lemn dulce se obţine suc, licoare care poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor şi dulciurilor, rădăcinile fiind folosite şi în regimurile dietetice şi ale bolnavilor de diabet zaharat.

Preparatele din rădăcină de lemn dulce are şi contraindicaţii. Astfel, se administrează fără întrerupere pentru perioade lungi de timp, este contraindicat în cazurile de hipertensiune gravă sau sarcină, boli tumorale în faze avansate, hipotiroidie pronunţată, ciroză avansată, boli biliare în fază acută. De asemenea, persoanele care iau medicamente care conţin digoxină nu trebuie să le combine cu preparate de lemn dulce administrate intern, la fel şi cele care prezintă probleme cardiace. De altfel, preparatele pe bază de lemn dulce administrate intern au nevoie de aviz medical.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite