Propria respirație, cea mai puternică tehnică de reechilibrare mentală și emoțională. Cum obținem pacea interioară
0Viața cotidiană stresantă și plină de provocări ne distruge echilibrul interior și finalmente ne îmbolnăvește. Vindecarea ne este la îndemână și nu vine din exterior, ci, oarecum surprinzător, din interiorul nostru.
Potrivit specialiștilor, pacea interioară este un mod de a trăi și este extrem de importantă pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică a fiecăruia dintre noi.
„Odată înțeleasă și trăită, pacea interioară aduce bunăstare, echilibru, înțelepciune, longevitate și sănătate”, explică psihologul Stelian Chivu.
Există mai multe forme de pace interioară, iar cel mai greu de obținut dintre toate este pacea interioară mentală. Aceasta permite creierului să funcționeze la capacitatea sa maximă, iar randamentul nostru la job sau în orice altă activitate am fi implicați este peste așteptări.
Pacea mentală dispare când suntem agitați și avem multe gânduri. În aceste condiții, crește presiunea intracraniană, scade concentrarea și crește confuzia, iar anumite circuite neuronale sunt suprasolicitate, ducând la probleme de sănătate mentală.
„Stresul crează cele mai multe probleme de sănătate mentală. Într-o primă etapă de manifestare, stresul este mental. Ca să atingem pacea mentală e necesar să redevenim echilibrați psihic, iar primul pas este să ne controlăm mintea. Acest lucru se poate face prin rugăciune, meditații sau petrecerea de timp în natură”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Șapte respirații pentru pace mentală
Potrivit studiilor științifice, o persoană are zilnic între 60.000 și 80.000 de gânduri. O astfel de avalanșă de gânduri face ca pacea mentală să dispară complet. O tehnică simplă pe care o putem pune în practică ca să ne redobândim pacea mentală este focusarea pe propria respirație.
„Este suficient să ne concentrăm un minut asupra propriei respirații pentru a reduce considerabil numărul de gânduri din propria minte. Vom începe prin a privi cerul, dacă putem, iar dacă nu, ni-l imaginăm. Inspirăm apoi puternic și expirăm la fel de profund, cu atenția doar pe propria respirație. Doar șapte astfel de respirații sunt suficiente pentru instalarea păcii mentale”, oferă psihologul Stelian Chivu o modalitate la îndemâna oricui de a scăpa de gânduri și stres.
Pacea mentală se construiește asemeni unui zid, cărămidă cu cărămidă. Cine va urma tehnica amintită cu răbdare și perseverență cel puțin de câteva ori pe zi, va avea rezultate spectaculoase. Pacea interioară emoțională este o altă formă a păcii interioare la fel de importantă ca și pacea mentală.
„Dacă ești deprimat, trăiești în trecut”
Pacea emoțională poate fi moștenită sau dobândită prin antrenament, voință și autocontrol. Lipsa păcii emoționale conduce la o stare de agitație ce se poate permanentiza dacă nu se acționează la timp. Persoana în cauză va fi mult mai susceptibilă la emoțiile negative, necontrolate, precum anxietatea, panica și o serie de fobii.
Lao Tzu, un celebru filosof chinez care a pus bazele taoismului, spune că „dacă ești deprimat, trăiești în trecut, dacă ești anxios, trăiești în viitor, iar dacă ești liniștit și în pace, trăiești în prezent.”
„Este necesar să analizăm stările pe care le avem în prezent. Dacă sunt pozitive, e bine. Dacă sunt stări negative, înseamnă că nu trăim în prezent. Este important să ne întrebăm cât mai des dacă stările pe care le avem sunt pozitive, dacă ne sunt necesare și, mai ales, ce putem face pentru a le schimba”, explică psihologul Stelian Chivu.
Pace interioară în patru pași
Atât pacea mentală, cât și cea emoțională dispar când ne lăsăm cuprinși de furie, frică, vinovăție, grijă, tensiuni psihologice, agitație și dorințe presante. Există și o pace interioară fizică care stă la baza sănătății noastre fizice.
Pacea fizică face ca organismul să nu producă adrenalină în exces, menține tensiunea arterială în limitele normale și influențează în bine ritmul cardiac. Obținerea păcii interioare, în oricare din formele ei, se face în patru pași: gând, emoție, acțiune și rezultat.
Când nu avem gândurile, stările sau sănătatea fizică pe care ne-o dorim, e suficient să analizăm cei patru pași amintiți pentru a descoperi unde greșim, astfel încât să putem relua procesul. Vom afla astfel ce ne perturbă adesea pacea interioară.
Potrivit specialistului, poate fi chiar mâncarea. Dacă este prea condimentată, va produce de multe ori agitație, și este necesar să o înlocuim cu o alimentație mai sănătoasă. Relațiile sociale toxice sau anturajul nepotrivit sunt o altă cauză de stres, gânduri și emoții negative, ca și știrile negative și cele alarmiste.
„Ca să avem pace interioară este esențial să medităm sau să practicăm rugăciunea, dar și să respirăm conștient. Pacea se cultivă în interior și se simte în exterior”, conchide psihologul Stelian Chivu.