Prof. univ. dr. Maria Moţa: Fructele şi legumele se mănâncă, nu se beau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucurile naturale de fructe şi legume sunt din ce în ce mai consumate de românii dornici de a avea o alimentaţie sănătoasă, însă acestea nu sunt atât de sănătoase. De asemenea, un aliment nu e considerat nesănătos decât dacă este consumat în exces, atenţionează specialiştii.

Cantitatea maximă de sucuri naturale permisă zilnic este de 200 de mililitri, iar depăşirea acesteia poate duce la ridicarea glicemiei, ca urmare a zahărului din fructe. În schimb, medicii recomandă consumul în stare proaspătă a legumelor şi fructelor, datorită substanţelor nutritive pe care le conţin.

Prof. univ. dr. Maria Moţa, medic primar specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat a 41-a ediţie a Congresului Naţional de Diabet, desfăşurat în perioada 21-24 mai, la Sibiu, că un consum mare de sucuri naturale - aşa numitele fresh-uri îndrăgite atât de adulţi, cât şi de către copii - nu este tocmai sănătos.

Pentru a evita deshidratarea, este recomandat exclusiv consumul de apă, sucurile de fructe fiind considerate doar o "plăcere", nu o necesitate.

"Fructele şi legumele se mănâncă, nu se beau. Asta este regula. Mâncându-le, beneficiem şi de fibrele alimentare, care au rol atât de bun, au un rol extrem de complex. Ele încetinesc absorbţia hidraţilor de carbon şi astfel nu se solicită pancreasul, fixează o parte din lipide în interiorul tubului digestiv, combat constipaţia şi previn cancerul de colon", a declarat  prof. univ. dr. Maria Moţa.

De asemenea, conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, noul preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că alimentele nesănătoase, promovate drept junk food, nu sunt în sine de vină pentru cazurile de obezitate, ci consumul lor în cantităţi mari.

Alimentul e considerat rău doar dacă îl mănânci în exces. Dacă grăsimile consumate într-o zi nu ar depăşi valoarea de 7%, am avea mult mai puţine probleme cu greutatea, spune medicul.
Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite