Experiența unei femei care a folosit medicamentul Ozempic, utilizat pentru pierderea în greutate

0
Publicat:

O femeie detaliază că a experimentat fenomenul numit „fața Ozempic” după ce a pierdut peste 30 de kilograme cu acest medicament. „Fața Ozempic” a fost notat ca fiind unul dintre cele mai surprinzătoare efecte secundare ale administrării medicamentului.

Femeia a obervat efectul medicamentului pe fața ei  FOTO Pexels
Femeia a obervat efectul medicamentului pe fața ei FOTO Pexels

Ozempic este recomandat pentru diabet de tip 2, dar a devenit cunoscut pentru capacitatea sa de a induce rapid pierderea în greutate.

Efectele secundare tipice ale Ozempic - și ale medicamentului din aceeași categorie, numit Wegovy care este prescris pentru pierderea în greutate la persoanele cu obezitate - sunt în mare parte digestive, cum ar fi greață, vărsături, diaree, dureri de stomac și constipație. Dar unele persoane care iau medicamentele au observat modificări ale aspectului lor, cel mai probabil având ca și cauză de bază pierderea extremă în greutate. De exemplu, fenomenul „fundul Ozempic” se referă la faptul că fesele devin lăsate din cauza pierderii în greutate.

Fenomenul Fața Ozempic a fost observat la începutul acestui an, fiind făcut public de către dr. Paul Jarrod Frank, dermatolog din New York City, care a declarat pentru Today că vede fața Ozempic în fiecare zi la pacienți, de când a explodat în popularitate.

Cum funcționează Ozempic pentru pierderea în greutate

Semaglutida, ingredientul activ din Ozempic și Wegovy, poate ajuta la gestionarea nivelului de insulină și poate induce pierderea în greutate. Ozempic este aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru tratarea diabetului de tip 2, iar Wegovy este aprobat pentru tratarea obezității.

Potrivit producătorului ambelor medicamente, Novo Nordisk, pierderea medie în greutate cu Ozempic este de 8 până la 14 kilograme; cu Wegovy, este de 15% din greutatea pacientului.

Noi nu promovăm, sugerăm sau încurajăm utilizarea off-label (fără rețetă, n.r.) a medicamentelor noastre”, arată producătorul Novo Nordisk. Asta include utilizarea Ozempic pentru pierderea în greutate.

Ozempic și Wegovy induc pierderea în greutate prin producerea unei versiuni sintetice a hormonului GLP-1, pe care organismul îl produce atunci când mâncăm alimente. Atunci când medicamentul ajunge la creier, acesta imită efectul consumului de alimente, ceea ce duce la reducerea poftei de mâncare și la senzația de sațietate mai rapidă. Medicamentele fac, de asemenea, ca stomacul să se golească mai încet, ceea ce, la rândul său, face ca organismul să absoarbă mai încet caloriile.

Ce este fața Ozempic

Ozempic face se referă la schimbările faciale pe care le experimentează uneori pacienții care au pierdut semnificativ din greutate. În primul rând o pierdere de grăsime facială care poate lăsa fața căzută și cu un aspect mai bătrân. Este deosebit de frecventă la pacienții de vârstă mijlocie și mai în vârstă, a spus Frank.

Unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le observ la orice formă de pierdere în greutate la pacienții de vârstă mijlocie și mai în vârstă este că nu toți pierdem în zonele pe care le dorim”, a mai spus dr. Frank. „Când îmbătrânim, cu siguranță volumul facial se schimbă și se deplasează. Dar atunci când pierzi în greutate atât de acut și de repede... observăm aceste tipuri de schimbări la nivelul feței, care îi fac să pară mai bătrâni”, mai spune el.

Natasa Valocchi, care a experimentat acest efect advers numit fața Ozempic după ce a pierdut peste 30 de kilograme de când a început medicația în noiembrie 2021, și-a descris schimbările faciale. „Pe măsură ce scade greutatea, fața ta dispare și devii foarte slab. Pe măsură ce îmbătrânim, oricum devenim mai slabi la față, așa că eu cred că a fost doar un pic mai excesiv”, a spus ea. „Oamenii au observat cu siguranță la fața mea: Oh, uau, arăți foarte slabă în aceste zile. Așa că este poate un pic cam mult pentru mine și cred că mi-ar prinde bine un pic mai mult volum”, a mai spus femeia.

Valocchi a adăugat că își observă fața Ozempic „în primul rând ... în maxilarul inferior. ... Marginile încep să se lase pentru că nu mai există (volum) care să le țină înăuntru”, a continuat ea explicațiișe.

Ce efect are Ozempic asupra feței

Persoanele care suferă o pierdere mare și rapidă în greutate datorită medicamentului Ozempic, pot observa modificări faciale, la care dr. Frank se referă ca fiind o „epuizare facială generală”. Acest lucru poate însemna „riduri” și „greutate” în jurul ochilor și sub ei, la tâmple, la linia maxilarului și la gură, a spus el.

Dar aceste modificări faciale nu sunt probabil un rezultat direct al Ozempicului în sine, spun Jastrebroff și Dr. Rocio Salas-Whalen, endocrinologul lui Valocchi. Este probabil un efect în urma pierderii unei greutăți mari într-o perioadă mai scurtă decât de obicei, spune Salas-Whalen. (Salas-Whalen a lucrat pentru Novo Nordisk în trecut, dar la proiecte care nu au legătură cu Ozempic).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite