Blocajul intestinal, trecut ca potențial efect pe eticheta Ozempic, medicamentul folosit de mulți pentru slăbit

0
Publicat:

Agentia Americana a Medicamentelor (FDA) a actualizat eticheta Ozempic cu potențialul efect secundar de blocaj intestinal (ocluzie intestinală). Prospectul medicamentului pentru diabet, pe care multă lume a ajuns să-l folosească pentru pierderea în greutate, recunoaște acum și această reacție în urma utilizării medicamentului, potrivit cbsnews.com.

Ozempic, FOTO Tania Baboi
Ozempic, FOTO Tania Baboi

Agenția a dat undă verde unei serii de actualizări ale producătorului de medicamente Novo Nordisk pentru produsul său.

Și medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy, o injecție de semaglutid produsă de Novo Nordisk, recunoaște de asemenea pe eticheta sa rapoarte de ileus (blocaj intestinal/ ocluzia intestinala), la fel ca și Mounjaro, un medicament pentru diabet de la Eli Lilly.

FDA a evitat să dea vina în mod direct pe medicament pentru această afecțiune care poate pune în pericol viața.

Peste 8.500 de raportări privind tulburări gastrointestinale

 Agentia Americana a Medicamentelor a primit, până la 30 iunie, peste 8.500 de raportări privind tulburări gastrointestinale după utilizarea medicamentelor cu semaglutide, cum este cazul Ozempic și Wegovy.

Blocajul intestinal este menționat în mod specific ca reacție în 33 de cazuri enumerate în tabloul de bord al FDA privind persoanele care au luat semaglutide, unde apar și două decese.

Atât Novo Nordisk, cât și Eli Lilly apar într-un proces legat de unele afirmații potrivit cărora medicamentele amintite pot provoca o afecțiune similară numită gastropareză, sau paralizie a stomacului, care împiedică alimentele să ajungă la intestinul subțire, deși nu există niciun blocaj, potrivit cbsnews.com.  

Purtătorii de cuvânt ai Novo Nordisk și ai FDA nu au răspuns imediat solicitării de a oferi un punct de vedere.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite