Post fără kilograme în plus. Sfaturi şi reţete de la Anca Alungulesei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie

Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie şi creator al programului integrativ de slăbit Psiho-Dieta, avertizează că perioada de post a Crăciunului poate aduce multe kg în plus din cauza carbohidratilor în cantităţi mari cu care oamenii încearcă să suplinească lipsa proteinei animale şi a lactatelor din meniu.

Anca Alungulesei dezvăluie cateva sfaturi esenţiale pentru a contracara îngrăşarea în perioada postului:

„În post, trebuie să ne concentrăm, in primul rand, pe subtituirea proteinei de origine animală cu proteină de origine vegetală, dar şi să scădeam cantitatea de carborhidraţi consumata, din surse precum: pâine, cartofi, paste, orez şi dulciuri pe bază de zahăr alb rafinat. Să avem în vedere consumarea zilnică de legume (gatite sau crude) specifice toamnei si a alimentelor fermentate, de tip probiotice (murături, borş crud sau varză fermentată). Pe langa acestea, să avem, tot ZILNIC in meniu sursa de grăsimi vegetale, bogate în omega 3, care pot fi luate din nuci, seminţe sau ulei de cocos. De asemenea, hidratarea sa fie pe primul loc!”.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, cu peste 10 ani de expertiză în domeniul alimentaţiei sănătoase, susţine că există alternative alimentare blânde cu silueta şi în perioada postului: „Persoanele care postesc au tendinţa, in primul rand de a creşte cantitatea de mâncare consumată dintr-o panică falsă a foamei şi a ideii că nu se satură dar si dintr-o dependenta mare de carbohidrati care genegeraza un cerc vicios: mananci, nu te saturi si mai vrei. Alegerile alimentare clasice în post sunt compuse din carbohidraţi rapizi care se transformă în corp în glucoză – de unde rezultă crearea unui start generos si nedorit de grasime in care se imbraca corpul dar şi un nivel energetic redus tradus printr-o stare de oboseală. Ei bine, avem alternative neîngrăsătoare de post, printre care: pâinea care nu îngraşă, varianta vegetală, fără ou a cărei reţetă este uşoară şi la îndemână, pizza vegetală cu blat de conopidă, ciocolata fără zahăr care se poate face foarte uşor în casă, salate cu extratoping de tahini şi nuci, legume de toamna pregatite divers (la cuptor, trase usor in tigaie, la woak), paste konjac cu legume, peste gras (atunci cand este dezlegare)”, dezvăluie Anca Alungulesei care consideră că trebuie evitate produsele pe bază de făină albă, cartofii şi dulciurile cu zahar alb rafinat care forţează organismul să se „împacheteze” într-un strat-tampon de grăsime.

Perioada postului, din perspectiva terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei, trebuie să păstreze aceeaşi distribuţie a meselor pe parcursul unei zile şi nu să fie „încărcată” de gustări şi farfurii suplimentare de mâncare care să potolească panica lipsei cărnii şi a lactatelor.

„Este foarte important pentru o persoană care ţine post să nu vadă postul doar ca pe o perioadă în care face „foamea” şi atunci mănâncă doar pâine, orez şi cartofi mereu pe parcursul unei zile. Omul flămând care, culmea, are ce mânca (adică are resurse) este flămând pentru că, de fapt, corpul lui nu este hrănit corespunzător sau pentru că intervine panica de nesaţietate. Oricât ar mânca, el de fapt nu îi oferă organsimului nutrienţii şi micronutrienţii de care are nevoie. Lipsa proteinei de origine animală trebuie subtituită zilnic cu proteina de origine vegetală pentru ca proteina este cea care ne oferă senzaţia de saţietate, dar care ajută şi la construirea masei musculare. Iar alegerile către care se îndreaptă o persoană care nu consumă suficiente proteine zilnic sunt, greşite şi cu urmări grave, carbohidraţii. Aşadar, ca să ne săturăm, dar şi să nu ne îngrăşăm, trebuie să ne asigurăm necesarul de proteină zilnică peste care adaugăm cel putin o portie de grasime vegetala bogata in Omega 3.”, avertizează Anca Alungulesei care îi învaţă pe cei care adoptă Psiho-Dieta să vadă postul ca pe o perioadă de curăţenie sufletească, mentală şi dietetică care îi va ajuta să se simtă mai bine în corpul şi în casa sufletului lor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite