Obezitatea, agravată de toxinele din intenstin. Ce se întâmplă pe măsură ce ne îngrășăm, ce riscuri apar

0
Publicat:

Într-un intestin sănătos, endotoxinele fac parte din ciclul de viață al microbilor care contribuie la sănătatea generală. La persoanele obeze, însă, bariera intestinală este mai fragilă și se poate subția, permițând endotoxinelor să intre în sânge și, în consecință, în alte părți ale organismului.

Endotoxinele din intestin conduc la obezitate FOTO Adevărul
Endotoxinele din intestin conduc la obezitate FOTO Adevărul

O nouă cercetare publicată în revista BMC medicine, ajută la clarificarea modului în care endotoxinele pot duce la obezitate și genera boli asociate, cum ar fi diabetul de tip 2, scrie The Guardian.

Oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent au descoperit că aceste fragmente de microbi, cunoscute sub numele de endotoxine, sunt capabile să intre în fluxul sanguin și să afecteze în mod direct funcționarea celulelor adipoase.

Cercetătorii au spus că descoperirile lor ajută la clarificarea modului în care endotoxinele pot conduce la obezitate și boli asociate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Cresc și riscul de diabet de tip 2

Pentru studiu, cercetătorii au evaluat 156 de persoane, dintre care 63 au fost clasificate drept obezi. Scopul lor a fost de a înțelege modul în care endotoxinele au jucat un rol în creșterea riscului de obezitate și diabet de tip 2.

Echipa a colectat probe de sânge și grăsime de la participanți, fiind incluse și persoane cu obezitate care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică.

Ei au examinat două tipuri de celule adipoase: celulele adipoase albe, care stochează energie și celulele adipoase brune, care folosesc energie și sunt asociate cu activitatea metabolică.

Experții au constatat că țesutul adipos alb la cei cu obezitate este mai puțin susceptibil să se transforme în brun, în comparație cu țesutul adipos al persoanelor slabe. Acest lucru poate fi cauzat de nivelurile mai ridicate de endotoxine găsite în sângele participanților cu obezitate.

Intervențiile chirurgicale bariatrice reduc numărul de toxine din sânge

Echipa a descoperit, de asemenea, că intervenția chirurgicală bariatrică a redus cantitatea de endotoxine din sângele participanților. Studiul notează efectele chirurgiei bariatrice: „poate inversa daunele pe care intestinul nostru le poate aduce celulelor noastre adipoase, ceea ce în cele din urmă va avea un impact major asupra sănătății noastre”.

Cercetătorul principal Mark Christian, de la școala de știință și tehnologie a Universității Nottingham Trent, a declarat:

Fragmentele de microbi intestinali care intră în fluxul sanguin reduc funcția normală a celulelor adipoase și activitatea lor metabolică, care este exacerbată odată cu creșterea în greutate, contribuind la creșterea riscului de diabet. Se pare că, pe măsură ce ne îngrășăm, depozitele noastre de grăsime sunt mai puțin capabile să limiteze daunele pe care fragmentele microbilor intestinali le pot provoca celulelor adipoase. Endotoxina din intestin reduce activitatea metabolică a celulelor adipoase și capacitatea acesteia de a deveni „celule adipoase brune”, care pot fi contribui la pierderea în greutate”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite