Obezitatea, boala care macină încet. Medic psihiatru: „Este asociată cu anxietatea şi depresia”

0
Publicat:

La nivel mondial, numărul persoanelor care au probleme cu greutatea este într-o continuă creştere. În ultima vreme, cazurile de obezitate sunt tot mai des întâlnite şi în România, motiv pentru care noul Contract-cadru al CNAS include noi servicii legate de obezitate în pachetul de medicină primară.

Obezitate și depresie FOTO Shutterstock
Obezitate și depresie FOTO Shutterstock

Chiar dacă de multe ori este un aspect tratat cu superficialitate, specialiştii susţin că obezitatea este o problemă care poate conduce la afecţiuni grave. Astfel, chiar dacă nu este vorba despre boli caracteristice persoanelor cu obezitate, precum bolile cardiovasculare sau diabetul, pot apărea afecţiuni psihice ce, cu timpul, pot conduce la adevărate tragedii.

Sănătatea psihică poate fi grav afectată

Psihiatrii susţin că există foarte mulţi pacienţi ce prezintă obezitate, care au ajuns să aibă probleme şi pe plan emoţional. Astfel, anxietatea şi depresia sunt des întâlnite la aceste persoane. De cele mai multe ori, felul în care o persoană cu obezitate îşi vede propria imagine este principalul factor care conduce la aceste stări.

,,În general, obezitatea morbidă este asociată cu stările de anxietate şi cu depresia, mai ales din cauza impresiei generale şi a felului în care persoana respectivă îşi vede propria imagine. Atunci, este foarte important ca familia sau aparţinătorii unei astfel de persoane să sesizeze aceste lucruri pentru că, dacă nu sunt luate în seamă, pot duce la gânduri negre, la suicid sau fel şi fel de complicaţii”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Limitarea mobilităţii, un factor care afectează viaţa socială

Un alt factor important care afectează sănătatea psihică a persoanelor cu obezitate este limitarea mobilităţii. Astfel, consideră specialiştii, aceste persoane refuză sau nu reuşesc de multe ori să părăsească propria locuinţă. În aceste condiţii, viaţa socială are de suferit iar contactul cu exteriorul devine aproape inexistent.

,,Limitarea mobilităţii persoanelor cu obezitate morbidă, care nu ies din casă, nu au contacte sociale, poate conduce la o limitare drastică la contactul cu exteriorul. Acesta este un alt factor important, ce poate avea urmări grave, deoarece aceste persoane ajung să nu mai aibă contact decât cu propria familie. Obezitatea poate fi asociată şi cu o mulţime de tulburări psihice. Astfel, aceste persoane necesită cu atât mai mult atenţie şi evaluare din partea specialiştilor”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

Promovarea obezităţii, mai mult o realitate decât o normalitate

În ultima perioadă, foarte multe reviste sau case de modă au început să promoveze modele supraponderale. Acest lucru, susţin specialiştii, este mai mult o afişare a realităţii decât a normalităţii. Totodată, în România, susţin psihiatrii, persoanele supraponderale sunt asociate cu imaginea unor oameni veseli, joviali.

Cu toate acestea, în spatele acestei imagini se pot ascunde, de multe ori, tulburări grave, ce trebuie să fie descoperite rapid. Conform medicilor, persoanele apropiate trebuie să fie atente la aceste semne şi să ofere ajutor încă din primul moment.

,,Este o afişare a unei realităţi mai mult, decât a unei normalităţi. Foarte mulţi americani prezintă obezitate, deci este vorba despre o afişare a unei realaităţi dată, de cele mai multe ori, de excesul caloric.  În România, persoanele plinuţe sunt asociate cu ideea de jovialitate, de veselie de bucurie. Acest lucru poate fi sau nu real, pentru că, de multe ori, acestea pot fi persoane care au o imagine deformată despre ele şi au o percepţie negativă asupra calităţilor lor”, încheie medicul ieşean.

Alimentaţia şi mişcarea ne pot feri de obezitate

Două dintre elementele principale, care ne pot menţine starea de sănătate, sunt alimentaţia şi mişcarea. Astfel, este indicat să avem o dietă echilibrată şi să nu consumăm alimente în exces, pentru a ne feri de kilogramele în plus. Totodată, susţin specialiştii, mişcarea trebuie să face parte din viaţa fiecărui om, indiferent de forma ei.

,,Este important să nu aşteptăm să ne îngrăşăm pentru a începe să facem mişcare sau să avem o alimentaţie corectă. Ar fi perfect dacă am reuşi cu toţii să avem un stil de viaţă sănătos, dar din cauza ritmului alert în care trăim, acest lucru este de multe ori imposibil. Îi sfătuiesc pe oameni să aibă o dietă echilibrată, să nu facă exces de anumite alimente. Este important să nu facem abuz de dulciuri sau de paste, de exemplu. Totodată, este bine să frecventăm o sală, unde să ne antrenăm periodic. Dacă acest lucru nu este posibil, este bine să încercăm să facem plimbări cât mai dese, exerciţii acasă sau chiar să ieşim la alergat”, ne sfătuiește Cosmin, personal trainer la o sală de fitness din Iaşi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite