Metoda revoluționară bazată pe inteligența artificială care poate depista cancerul

0
Publicat:

Cercetătorii au creat un instrument de inteligență artificială care poate identifica cu precizie cancerul, într-o fază incipientă care ar permite pacienților să înceapă mai devreme tratamentul, conform www.theguardian.com.

FOTO Cultura Creative/Alamy
FOTO Cultura Creative/Alamy

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Acesta provoacă aproximativ 10 milioane de decese anual, adică aproape unul din șase decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, în multe cazuri, boala poate fi vindecată dacă este depistată și tratată rapid.

Experții de la Royal Marsden NHS foundation trust, Institute of Cancer Research, Londra, și Imperial College London au conceput un instrument de inteligență artificială care poate depista dacă excrescențele anormale găsite pe tomografiile computerizate sunt canceroase.

Algoritmul funcționează mai eficient și mai eficace decât toate metodele actuale, potrivit unui studiu. Descoperirile au fost publicate în revista eBioMedicine din Lancet.

„În viitor, sperăm că va îmbunătăți depistarea precoce și, potențial, va face ca tratamentul cancerului să aibă mai mult succes prin evidențierea pacienților cu risc ridicat și prin direcționarea rapidă a acestora către o intervenție mai rapidă“, a declarat Dr. Benjamin Hunter, registrator în oncologie clinică la Royal Marsden și cercetător clinic la Imperial.

Echipa a folosit tomografii computerizate de la aproximativ 500 de pacienți cu noduli pulmonari mari pentru a dezvolta un algoritm de inteligență artificială folosind o tehnică specială care poate extrage informații vitale din imaginile medicale care nu sunt ușor de reperat de către ochiul uman.

Modelul de inteligență artificială a fost apoi testat pentru a determina dacă poate identifica cu precizie noduli canceroși.

"Conform rezultatelor inițiale, modelul nostru pare să identifice cu acuratețe noduli pulmonari mari canceroși", a declarat Hunter. "În continuare, plănuim să testăm tehnologia pe pacienți cu noduli pulmonari mari în clinică pentru a vedea dacă poate prezice cu exactitate riscul lor de cancer pulmonar".

Echipa a subliniat că studiul Libra se află încă într-un stadiu incipient. Vor fi necesare mai multe teste înainte ca modelul să poată fi introdus în sistemele de sănătate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite