Alimentele care te pot îmbolnăvi. Ce nu ar cumpăra niciodată un specialist în sănătate publică

0
Publicat:

Îmbolnăvirile din cauza unor alimente sunt frecvente și, deseori, contaminarea cu anumite bacterii a alimentului are loc încă din magazin, înainte de a fi cumpărat. Dar unele alimente sunt mai predispuse la astfel de contaminări, iar specialiștii în sănătate ne explică și care sunt aceste alimente.

Salata ambalată te poate îmbolnăvi  FOTO  Pexels
Salata ambalată te poate îmbolnăvi FOTO Pexels

Cu toții trebuie să mâncăm sănătos, dar ceea ce cumpărăm de la supermarket drept „aliment sănătos” ne poate îmbolnăvi dacă nu suntem atenți.

Un studiu arată că numai în Statele Unite - țară care este fruntașă în ce privește cercetarea, practicile și protocoalele privind siguranța alimentară – o șesime din populație va suferi în fiecare an de o boală de origine alimentară. Potrivit Food and Drug Administration, peste 100.000 dintre aceste persoane vor fi spitalizate și peste 3.000 vor muri.

Iată ce nu vor cumpăra experții în siguranță alimentară de la magazinul alimentar și de ce ați putea lua în considerare să evitați și dvs. aceste articole.

Fructe pretăiate

Multe fructe proaspete tăiate la supermarket nu sunt o alegere sigură, potrivit lui Darin Detwiler, președintele Programului de siguranță alimentară al Asociației Naționale pentru Sănătatea Mediului și autorul cărții „Food Safety: Past, Present, and Predictions”.

Deși este convenabil să cumperi fructe pretăiate, „comoditatea nu ar trebui să fie o prioritate în fața protecției noastre și a familiilor noastre”, a spus el. Detwiler a declarat pentru HuffPost că a văzut lucrători din secția de produse alimentare curățând podeaua, fără să se spele pe mâini, apoi tăind și ambalând fructele. El a explicat că lucrătorii din supermarketuri care pregătesc alimente precum fructele proaspete cauzează cel mai adesea probleme de contaminare, contaminare încrucișată și creșterea timpului în care alimentele nu mai sunt sigure, iar agenții patogeni se dezvoltă chiar înainte de a le cumpăra.

Khubchandani a adăugat că nu este ușor să descoperi dacă aceste fructe sunt sau nu potrivite pentru consum, deoarece nu trebuie să fie putrede pentru a fi dăunătoare.

Alimente gătite gata de consum

Aceste alimente sunt de obicei pregătite în supermarket și sunt destinate a fi consumate imediat după ce sunt scoase din recipient.

Detwiler a explicat că este dificil să păstrezi la cald alimentele calde preparate și la rece alimentele reci. Aceste alimente sunt adesea depozitate în „zona periculoasă”, pe care Departamentul de Agricultură al SUA o definește ca fiind temperaturi cuprinse între 4,4 grade și 60 de grade Celsius (40-140 grade Farenhart). Atunci când alimentele se află în „zona periculoasă”, bacteriile se pot dezvolta rapid și ne pot îmbolnăvi - mai ales dacă stau acolo mai mult de două ore.

Alimentele gata de consum pregătite în supermarket creează, de asemenea, un risc de „contaminare încrucișată cu mâinile murdare” și ridică probleme legate de alergeni, a spus Detwiler. „Această situație <hibridă> de restaurant cu magazin este unul dintre acele articole de comoditate care cresc vânzările, dar care sporesc în același timp și riscurile legate de eșecuri semnificative în materie de siguranță alimentară”, a spus el.

Salată ambalată în pungi

Există „mult prea multe focare și retrageri și o lipsă de transparență și de trasabilitate” atunci când vine vorba de salata ambalată în pungi, a spus Detwiler. El a văzut „magazine alimentare care își ambalează propriul amestec de frunze verzi și nu au nicio idee despre câte capete de salată sunt în pungă sau de unde provin”.

Din cauza mai multor focare de E. coli și listeria legate de salata ambalată în pungi, Detwiler recomandă să cumpărați un căpățână întreagă de salată și să o spălați singur. „De ce am mai deschide, după toate aceste incidente, o pungă de frunze verzi amestecate, gata de consum <pre-spălate>?”, a întrebat el, menționând din nou că comoditatea nu ar trebui să prevaleze niciodată asupra siguranței alimentare.

Cele mai multe produse de la tejghea

Detwiler spune că „nu este un fan al achiziționării de pui sau carne tocată de vită la tejgheaua de carne”. Potrivit lui Detwiler, „angajații știu adesea puține lucruri despre siguranța alimentară, nu respectă politicile <primul intrat, primul ieșit>, nu au nicio idee de unde provine produsul și nici cât timp a stat acolo”.

Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la New Mexico State University, specializat în siguranța alimentară, a adăugat că angajații care pregătesc aceste alimente pot veni la serviciu bolnavi, pot să nu urmeze cele mai bune practici atunci când vine vorba de igienă și pot să nu fie atenți la controlul temperaturii în vitrina de mezeluri. Deși există reglementări pentru a menține siguranța produselor de la tejgheaua de delicatese, „problemele sunt răspândite și destul de frecvente”, a spus Khubchandani.

Detwiler a adăugat că, deoarece consumatorii de obicei nu pot vedea o marcă pe ambalajul multor produse de la tejgheaua de delicatese, nu există „nicio modalitate de a determina de unde provin de fapt... și o rechemare (a produselor deja cumpărate, n.r.) nu ar avea succes, deoarece nu am avea date sau coduri de lot de la producător”, a explicat el.

În loc să cumpere de la tejgheaua de delicatese, Detwiler recomandă să cumpere pachete etichetate cu numele companiei, datele și codurile de lot și să pregătească alimentele de delicatese acasă. Aceste caneluri din pielea pepenelui pot găzdui bacterii.

Pepene galben

În 2011, pepenele galben a fost sursa unui focar național de listeria care a ucis cel puțin 33 de persoane și a îmbolnăvit alte 147 de persoane. Acesta a fost „unul dintre cele mai mortale focare de boli de origine alimentară din țară”, a declarat Detwiler.

Pepenele galben este în mod special predispus să provoace boli de origine alimentară deoarece „are un exterior care nu poate fi curățat în mod adecvat pentru a ucide agenții patogeni, iar pH-ul din interior este la un nivel care favorizează creșterea rapidă a agenților patogeni”. Atunci când consumatorii taie pepenele galben cu un cuțit, bacteriile de pe coaja pepenelui galben contaminează interiorul fructului și se dezvoltă rapid.

Pentru cei care nu pot rezista pepenelui galben, Detwiler a spus că „nu ar păstra niciun rest, deoarece mai mult timp este egal cu o mai mare creștere a agenților patogeni”. El îi sfătuiește pe toți consumatorii să stea departe de pepenele galben servit în restaurante.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite