La ce oră din zi ar trebui să faci duș? Iată ce recomandă medicii

0
Publicat:

Oamenii pot face duș fie dimineața, fie seara, au spus experții, în funcție de programul și preferințele lor. Cu toate acestea, există beneficii diferite.

Dușul de dimineață are beneficii diferite față de cel de seară FOTO Shutterstock
Dușul de dimineață are beneficii diferite față de cel de seară FOTO Shutterstock

Beneficiile dușurilor de dimineață ne conferă energie, sunt nelipsite după antrenament și ajută, de asemenea, la eliminarea transpirației de pe timp de noapte și la curățarea celulelor moarte ale pielii, potrivit publicației Health

Pe de altă parte, dușul pe timp de noapte poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii sau alergii și poate ajuta la pregătirea organismului pentru somn.

Dușul este o parte de bază a rutinei zilnice ale majorității oamenilor. Dar poate timpul preferat de duș – dimineața sau seara – să aibă un efect asupra sănătății?

Această dezbatere între oamenii care fac duș dimineața și cei care fac duș noaptea durează de ani de zile. Online, creatorii fac afirmații îndrăznețe despre motivul pentru care obiceiul lor de a face duș este cel mai bun, unii chiar susținând că știința le susține preferința.

Deși cele două tabere sunt ferm împărțite, dacă faci duș dimineața sau seara poate să nu aibă implicații semnificative pentru sănătatea ta. Medicii afirmă, de asemenea, că putem face duș oricând dorim.

Nu există literatură științifică care să spună că trebuie să faci duș dimineața sau seara”, a declarat Thomas Russo, medic, profesor și șef al secției de boli infecțioase la Universitatea din Buffalo.

Deși nu există nicio recomandare generală, medicii au spus că există câteva motive pentru care cineva ar putea dori să aleagă un anumit interval orar pentru duș.

Beneficiile dușului de dimineață

În timp ce dormi, celulele moarte ale pielii și bacteriile se pot acumula pe cearșafuri sau pe piele, a declarat Cindy Wassef, medic, profesor asistent de dermatologie la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Și, persoanelor care au tendința de a transpira în timp ce dorm, cu atât mai mult le este recomandat să facă duș la prima oră.

Dușul poate ajuta, de asemenea, o persoană să devină mai alertă dimineața, a spus W. Christopher Winter, neurolog și specialist în medicina somnului de la Charlottesville Neurology and Sleep Medicine,și gazda podcastului „Sleep Unplugged”.

Dacă acest lucru devine un obicei zilnic, poate servi ca un marker circadian pentru a te simți mai treaz”, a spus el.

Acest efect poate fi deosebit de pronunțat dacă o persoană alege să facă duș cu apă rece. Acest lucru determină organismul să elibereze neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, ajuntând la procesul de trezire.

Totodată, dușul dimineața poate fi pur și simplu cea mai logică sau convenabilă alegere pentru cei care se antrenează după ce se trezesc.

Beneficiile dușului seara

Există și o mulțime de avantaje asociate cu un program de duș pe timp de noapte.

În primul rând, săritul în duș înainte de culcare curăță pielea după o zi de expunere la murdărie și agenți patogeni. Acest lucru „[vă permite] să mergeți la culcare fără a vă contamina cearșafurile”, a spus Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetică și clinică în departamentul de dermatologie de la Spitalul Mount Sinai, pentru Health.

Același lucru este valabil și pentru cei care au alergii sezoniere - dușul înainte de culcare poate fi o asigurare că oamenii au scăpat de orice polen persistent care altfel ar putea declanșa simptome de alergie pe timp de noapte.

Un alt motiv pentru a face duș înainte de culcare? Poate fi util pentru persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.

Factorii de mediu precum iritanții si poluarea pot agrava unele boli de piele”, a spus Wassef. „Dacă ești expus frecvent la aceste lucruri, poate să nu fie o idee rea să faci un duș noaptea pentru a le îndepărta de pe piele.”

În plus, pentru persoanele cu piele uscată sau predispusă la eczeme, rutina lor de hidratare poate fi puțin mai obositoare – dușul noaptea ar putea fi mai convenabil.

Un ultim motiv pentru care oamenii ar putea dori să facă duș noaptea este să-și ușureze tranziția către somn. Așa cum dușul de dimineață poate fi un indiciu că este vremea tezirii, la fel ar putea fi un semnal pentru organism seara, că este timpul pentru relaxare.

„Creșterea temperaturii înainte de culcare – și răcirea care urmează – poate fi un declanșator natural pentru somn, deoarece scăderea rapidă a temperaturii corpului care are loc seara este un declanșator al somnului”, a spus Winter.

Alegerea este necesară

Deși există beneficii asociate atât cu dușurile de noapte, cât și de dimineața, încercarea de a le face pe ambele este probabil inutilă sau poate fi chiar dăunătoare, au spus dermatologii.

Dușurile prea frecvente pot lăsa pielea și părul uscate și fără strălucire”, a spus Wassef.

Specialiștii le recomandă acelor persoane care sunt nevoite să facă duș de două ori pe zi –poate din cauza transpitației sau a antrenamentelor – să ia în considerare utilizarea unui ulei de curățare sau a unui produs de curățare hidratant în locul săpunului tradițional.

Folosirea săpunului de două ori pe zi poate usca pielea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite