De câte ori pe săptămână e normal să te speli pe cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a tot spus că părul nu ar trebui spălat excesiv de des, însă acum s-a trecut la un alt nivel, după ce sau inventat șampoanele pudră. Acestea, de fapt, absorb uleiurile produse de scalp. Dar cât de des ar trebui să ne spălăm părul? Specialiștii spun că nu există o recomandare unversală.

image

Experții spun că nu există un singur răspuns cu privire la frecvența cu care ar terbu să ne spălăm părul. În general este vorba despre preferințe personale. „Întotdeauna am spus: Este bine să treacă câteva zile fără șamponare”, spune Alli Webb, hair stylist profesionist și fondator al Drybar.

Pentru părul normal, uneori le spun clienților mei să meargă cât mai mult timp fără șamponare”, spune el despre norocoșii care nu au părul prea gras sau prea uscat. Ideea este că șamponarea prea frecventă poate duce la deteriorarea părului. Șamponul spală uleiurile produse de scalp, așa că părul vă ajunge prea uscat, predispus la rupere, spune Angela Lamb, medic, profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York.

Fără spălări excesive

Părul produce un ulei natural numit sebum, iar șamponul este un emulgator care captează și reține excesul de ulei, murdărie și reziduuri de produse, pe care apoi le clătești pentru a curăța părul”, spune Lamb.

În cea mai mare parte, un anumit nivel de uleiere a scalpului este OK și natural și cu siguranță este de dorit ca unele uleiuri să rămână acolo unde sunt. „Acestea oferă hidratare și o barieră de protecție pentru piele și păr”, spune Carolyn Goh, medic, profesor clinic asistent de medicină la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA.

Experții sunt de acord că sunt rare persoanele care trebuie să se șamponeze zilnic. Aici sunt incluse persoanele cu păr foarte fin, sau cele care face multă mișcare (și transpiră) sau cineva care locuiește într-un loc foarte umed, spune Goh.

Dar, cu cât părul este mai gros și cu cât este mai puțin gras, cu atât mai puțin aveți nevoie de șampon. „Unele persoane cu părul uscat sau cu părul creț se pot spăla mult mai rar fără probleme”, spune Goh.

Nu există o recomandare universală

Pentru o persoană obișnuită, două sau trei zile fără spălare este în general bine. „Nu există o recomandare generală. Dacă părul este vizibil uleios, scalpul are mâncărimi sau există o descuamare din cauza murdăriei, acestea sunt semne că este timpul să folosiți șampon”, spune Goh.

Dacă părul tău este coafat, s-ar putea să poți scăpa mai mult timp fără să te șamponezi.

Din punct de vedere medical, Goh spune că unii dintre pacienții ei își spală părul doar o dată pe săptămână. Ea spune că, atâta timp cât nu au probleme cu scalpul, acest lucru pare în regulă. Ea nu îi sfătuiește să se spele mai des.

În ultimii ani, au devenit disponibile tot mai multe produse pentru a prelungi perioada de timp între spălări. Iar oamenii vin cu diferite metode pentru a păstra părul frumos.

Pudrele funcționează de fapt pentru a absorbi uleiul, astfel încât acesta nu stă pe scalp atât de mult”, spune Lamb.

Pentru a-ți reenergiza stilul, WebbMD spune să pulverizezi șamponul pudră acolo unde uleiul și murdăria tind să se acumuleze: doar la rădăcini. Pulverizați la linia părului și la ceafă, apoi ridicați și pulverizați mici secțiuni de păr. „Pulverizați la aproximativ 5 - 6 cm de cap”, spune ea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite