Grupa de sânge care atrage țânțarii ca un magnet. Explicația pentru care insectele preferă anumite persoane

0
Publicat:

Unele persoane sunt mai atractive pentru țânțari decât altele. În mare parte, resposabile sunt genele moștenite. Potrivit expertilor, 20% dintre oameni sunt extrem de căutați de micile insecte, ceea ce înseamnă că sunt predispuși la mușcături.

Înțepăturile de țânțari nu sunt de obicei periculoase, dar pot transmite boli grave FOTO Adevărul
Înțepăturile de țânțari nu sunt de obicei periculoase, dar pot transmite boli grave FOTO Adevărul

 Deși, de obicei, sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika, arată site-ul reginamaria.ro

Persoanele cu grupa de sange O

Specialiștii spun că grupa de sânge stă la baza atragerii nesuferitelor insecte. Persoanele cu grupa de sânge O sunt cele mai căutate și atacate de aceste insecte. La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt cele mai puțin vânate de țânțari.

Nu se știe exact de ce persoanele cu grupa de sânge O atrag mai mult țânțarii, însă studiile arată că așa se întâmplă. Se pare că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile. Masculii țânțari se hranesc cu nectar și nu înteapă oamenii.

Femeile gravide și dioxidul de carbon

Ca să își găsească potențiale victime, țânțarii folosesc dioxidul de carbon (CO2), gazul pe care îl expirăm. Ei pot identifica oamenii de la o distanță de 50 de metri. “Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie”, sustine dr. Sujay Dutta, din cadrul secției de Boli Infecțioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia. Totodată, țânțarii pot simți temperatura internă crescută, întâlnită în sarcină.

Alcoolul, singura băutură care îi ademenește

Deși vara îmbie la petrecerea timpului în aer liber, la gratar cu prietenii, la o bere rece, specialiștii avertizează să eviți pe cât posibil alcoolul afară. Consumul de alcool crește riscul de a fi înțepat. Conform sursei citate, oamenii de știință nu știu exact motivele pentru care țânțarii sunt atrași de alcool, însă este dovedit că alcoolul este singura băutură care ademenește aceste insecte.

Din păcate, nu exista niciun aliment care înlătură aceste insecte. Dr. Dutta susține că poveștile conform cărora usturoiul sau bananele îndepărtează țânțarii sunt simple povești.

Iubesc transpirația

Specialiștii spun că țânțarii sunt atrași de produsele chimice găsite în transpirație, asa că fii pregătit să fii atacat dacă plănuiești să joci tenis sau fotbal în aer liber. Poți însă să reduci riscul de înțepături dacă în timpul activităților sportive bei multă apă. În acest fel, se reduce cantitatea de substanțe chimice din sudoare. "Dacă te hidratezi corect, transpirația va fi mai diluată", explică dr. Sujay Dutta.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite