Țara care se folosește de radiații pentru a lupta cu un focar provocat de țânțari
0Argentina, care luptă împotriva uneia dintre cele mai grave epidemii de febră dengue din ultimii ani, „sterilizează” țânțarii folosind radiații care le modifică ADN-ul înainte de a-i elibera în mediul natural, relatează Reuters.

Țara sud-americană a înregistrat în acest an peste 41.000 de cazuri de boală transmisă de țânțari, cu mult peste nivelul echivalent din anii precedenți, când s-au înregistrat epidemii majore în 2020 și 2016, potrivit datelor guvernamentale.
„Țânțarii, din cauza creșterii temperaturii în țara noastră și în lume, sunt capabili să se răspândească și mai mult. Populația lor continuă să se deplaseze tot mai mult spre sud”, a declarat biologul Marianela Garcia Alba, de la Comisia Națională pentru Energie Atomică (CNEA).
Pentru a riposta, biologii de la CNEA experimentează din 2016 sterilizarea atomică. Ei sterilizează 10.000 de masculi pe săptămână și își propun să crească acest număr la 500.000. Ei se așteaptă să elibereze primul lot de masculi sterilizați în noiembrie.
„Sunt sterilizați prin energie ionizantă, iar acei masculi sterili sunt eliberați în câmp și, atunci când se întâlnesc cu o femelă sălbatică, puii lor nu transmit boli”, a declarat Garcia Alba. „În acest fel, prin eliberarea succesivă a unor astfel de masculi vom putea reduce populația de țânțari purtători de boli”.
Febra Dengue este transmisă prin mușcătura țânțarilor aedes aegypti. Simptomele sale includ febră, dureri oculare, de cap, musculare și articulare, greață, vărsături și oboseală.
Tehnici similare de sterilizare a dăunătorilor folosind aceleași radiații care se găsesc în razele X sunt utilizate de zeci de ani, contribuind la eforturile globale de control al unor boli precum chikungunya, dengue și Zika.